Duurzaam Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Gaslek in huis herkennen

Gaslek in huis herkennen

 

Vele Nederlanders krijgen wel eens te maken met een gaslek. Maar voor de meeste mensen is het nog een mysterie. Hoe herken je eigenlijk gaslucht op kantoor? En wat doet de lucht met mensen? Wist je bijvoorbeeld dat een gaslek vaak in de meterkast begint? In dit artikel staan de feiten omtrent een gaslek op een rij.

Gas is makkelijk te ruiken

Een gaslucht in huis of op kantoor herkennen is vrij eenvoudig, het begint bij het gehoor. Gas dat ontsnapt maakt namelijk een sissend geluid. Daarnaast heeft het een heel herkenbare geur. Je hebt vast de penetrante geur wel eens geroken. De geur is ook het meest aanwezige element van gas. Het is van zichzelf namelijk geurloos en heeft geen kleur. Je moet dus bij het herkennen van gas volledig op de geur af kunnen gaan. En dat is ook duidelijk makkelijk te doen! Een vergiftiging van koolmonoxide veroorzaakt door een gaslek is vanzelfsprekend ongezond. Maar wat voor klachten krijg je nou precies?

 

De effecten zijn persoonlijk en mede afhankelijk van de mate van blootstelling. Vaak begint het met hoofdpijn, misselijkheid, een grieperig gevoel en soms braken. Dat is misschien wat onduidelijk voor je, want iedereen voelt zich weleens ziek. Het kan zomaar gebeuren dat een gaslek daarom niet direct wordt opgemerkt, vooral als het om een kleine lekkage gaat. Helemaal gevaarlijk wordt het als mensen verward of zelfs buiten bewustzijn raken. Dan moeten alle alarmbellen afgaan en is er geen seconde meer te verliezen.

Hoe wordt gas gewonnen?

Aardgas wordt gewonnen door gasboringen. Door de druk wordt het gas naar boven gehaald. Daarna wordt het gas gezuiverd onder meer aardgascondensaat, water en zwavelwaterstof. Dit ken je beter als de geur van rotte eieren. Daarna ontstaat de kenmerkende geur van gas. Om de lucht tijdig te kunnen herkennen wordt er tetrahydrothiofeen aan toegevoegd en dat veroorzaakt die typische ‘gaslucht’. Met oog op duurzaamheid zoeken we steeds meer naar oplossingen om het gebruik van aardgas te reduceren en te vervangen voor andere vormen van energie uit duurzame bronnen. De laatse jaren zijn de ontwikkelingen rondom zonne- en windenergie steeds verder gevorderd en daardoor steeds toegankelijker te gebruiken op de werkvloer.

Gaslucht in de meterkast

De meeste voorzieningen op kantoor beginnen in de meterkast. Het verschilt per pand hoe dit is ingericht. In oude panden zijn de meterkasten nog heel verschillend. Dan zit bijvoorbeeld de gasmeter onder de vloer en de elektriciteitsmeter elders. In sommige gebieden zit de meterkast nog buiten het pand. In nieuwe gebouwen zit de meterkast vrijwel altijd in het pand. Vaak in de hal, vlakbij de ingang. Doordat de meeste voorzieningen in de meterkast beginnen wordt hier vaak als eerste de gaslucht geroken. In veel van de gevallen zit hier dan ook het gaslek.

 

Hoe ga je te werk tijdens een gaslek?

Een gaslek wil je natuurlijk liever niet meemaken. Toch kan het een keer gebeuren. Maar wat moet je dan doen? Kom in ieder geval meteen in actie! Sluit het gas af bij de hoofdkraan en zet ramen en deuren open. Gebruik gedurende het lek even geen vuur of elektriciteit. Zo houd je het voor jezelf en je collega’s veilig!