Duurzaam Zakelijk
Image default
Bouw en onderhoud

Vingerlastechniek voor duurzame oplossing

De vingerlastechniek is een wijze van houtbewerking die aansluit bij de huidige trend van duurzaamheid. Toch is het geen nieuwe techniek. Het produceren is een oude manier om, zelfs van restmateriaal, een stevige houtsoort te creëren waardoor minder hout nodig is en bijzonder mooie, eventueel op maat gemaakte toepassingen bereikt kunnen worden. Door de ultramoderne machines is hout, gefabriceerd met behulp van de vingerlastechniek een geduchte concurrent van traditionele houtleveranciers. Door het gebruik van minder hout is deze techniek bijzonder duurzaam.

Vingerlastechniek, een duurzaam alternatief

Deze oude techniek werd vroeger met de hand toegepast. Tegenwoordig verrichten ultramoderne machines deze werkzaamheden waardoor een grote mate van precisie mogelijk is. De vingerlastechniek maakt gebruik van relatief kleine stukken hout waardoor afvalstukken van andere bewerkingen opnieuw verwerkt kunnen worden. Aan de uiteinden van het hout worden een soort vingers gemaakt die op hun beurt in de vingers van het volgende stuk hout vallen. Deze delen worden met elkaar verlijmd.

Hout, samengesteld met de vingerlastechniek

Door de hoogwaardige manier van verlijmen ontstaat ongelooflijk sterk hout. De natuurlijke werking van hout verdwijnt door deze vingerlastechniek zodat hout wat recht is, ook recht blijft. Een ander voordeel is dat iedere maat, vorm en kleursamenstelling geproduceerd kan worden. Houtsoorten van verschillende kleuren geven mooie combinaties en natuurlijke eigenschappen van hout worden doorbroken. Daardoor kunnen, met behulp van de vingerlastechniek, bijvoorbeeld ook boogvormen gefabriceerd worden. Kozijnen, balken, en allerlei andere toepassingen worden op maat geleverd en krijgen een garantie van zeker tien jaar mee.
Doordat recht hout met behulp van de vingerlastechniek ook daadwerkelijk recht is en op maat gemaakt wordt, is er geen verlies van materiaal. Ook gaat er geen tijd verloren aan het op maat maken van houten balken of kozijnen. Dit betekent een besparing op zowel de werkuren als het materiaal. Er kan scherper gecalculeerd worden zodat marges veel minder onder druk staan. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met een hoge uitval en er kunnen tegelijkertijd partijen van verschillende afmetingen besteld worden. Hoewel de aanschaf van het gevingerlast hout in eerste instantie wat duurder is, blijkt het in de praktijk dus een stuk voordeliger.
Verschillende toepassingen

Gevingerlasthout kom je vaker tegen dan je denkt. Niet alleen in de bouw, maar ook in de meubelindustrie en bij het bouwen van boten komt deze techniek vaak voor. En dat allemaal dankzij de bijzondere vingerverbinding waarmee kleuraccenten toegevoegd kunnen worden binnen een enkel stuk hout. Rondingen en bogen worden ongelooflijk sterk als gevolg van het verlijmen waardoor de natuurlijke spanning uit het hout verdwenen is. Dit verhoogd de toepasbaarheid en maakt hout tot een betrouwbaar en vormvast materiaal.

Vingerlassen, een duurzame oplossing

De vingerlastechniek kan werken met stukken hout van twintig tot dertig centimeter en levert dus een effectieve besparing op. Het past daarom goed binnen de huidige trend duurzaam te willen produceren. De oude techniek, waaraan schaarste ten grondslag lag, past precies in deze tijd. Minder houtkap en minder transportkosten door minder verspilling zijn positieve effecten van het gebruik van hout gemaakt met de vingerlastechniek. De vingerlastechniek is een voorbeeld van hoe een oude techniek met behulp van moderne ontwikkelingen een stap naar de toekomst kan zijn. Voor de gebruiker zijn er alleen voordelen, zowel financieel, kwalitatief als binnen de toepassingsmogelijkheden.