Duurzaam Zakelijk
Image default
Investeren

Deze 4 feiten wist jij nog niet over de AEX!

De Amsterdam Exchange Index, ook wel de AEX, is een belangrijk instrument om de economie van Nederland te meten. Veel mensen volgen het AEX beursnieuws om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op de beurs. In dit artikel zullen we vier interessante feiten delen over de AEX die je misschien nog niet wist. Daarnaast zullen we ook uitleggen wat de AEX precies inhoudt.

Een korte uitleg om mee te beginnen

Wat is AEX?” zou je kunnen denken. De AEX is een index die de prestaties meet van de 25 meest verhandelde en belangrijkste Nederlandse bedrijven op de Amsterdamse effectenbeurs. Het is een gewogen index, wat betekent dat de bedrijven met de grootste marktwaarde een grotere invloed hebben op de index dan kleinere bedrijven. De AEX wordt berekend op basis van de beurskoersen van deze bedrijven.

De AEX is opgericht in 1983

De AEX werd op 4 maart 1983 opgericht met een waarde van 100 punten. De index is sindsdien vaak veranderd en kent nu verschillende hoogte- en dieptepunten. In de afgelopen decennia heeft de AEX zich ontwikkeld tot een belangrijke indicator voor de Nederlandse economie en trekt het veel internationale investeerders aan naar ons eigen land! 

Shell is het grootste bedrijf in de AEX

Het grootste bedrijf in de AEX is Koninklijke Shell. Door hun hoge marktwaarde hebben de olie- en gasbedrijven vaak een grote invloed op de indexen. Veranderingen in de aandelenkoers van Shell kunnen de AEX aanzienlijk beïnvloeden. Andere grote bedrijven in de AEX zijn onder andere ASML, Unilever, ING en Philips.

De AEX heeft geen vaste samenstelling

In tegenstelling tot sommige andere indices heeft de AEX geen vaste samenstelling van bedrijven. De samenstelling van de index kan elk jaar veranderen op basis van verschillende factoren, zoals de marktwaarde en de handelsactiviteit van bedrijven. Elk kwartaal wordt de AEX herwogen om ervoor te zorgen dat deze representatief blijft voor de Nederlandse markt.

De AEX is onderhevig aan volatiliteit

De AEX staat bekend om zijn volatiliteit, wat betekent dat de index snel kan stijgen of dalen. Dit komt door verschillende factoren, zoals economische ontwikkelingen, geopolitieke gebeurtenissen en bedrijfsresultaten. Beleggers en analisten volgen daarom nauwlettend het AEX beursnieuws om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op de beurs en om te proberen toekomstige trends te voorspellen.