Duurzaam Zakelijk
Image default
Milieu

Alles wat je moet weten over asbest verwijderen als ondernemer

Vanaf 2024 is het verboden om asbest op daken van bedrijfspanden en woningen te hebben. Dit betekent dat ondernemers en vastgoedeigenaren de komende jaren verplicht zijn om de asbesthoudende materialen te laten verwijderen. Asbest is immers schadelijk voor de gezondheid en het milieu. In deze blog geven we je als Nederlandse zakenman/-vrouw alle informatie die je nodig hebt om dit proces soepel te laten verlopen.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat veel voorkwam in bouwmaterialen tot aan de jaren negentig. Het is vooral gebruikt als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld op daken. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals longkanker en asbestose. Het is dus belangrijk om asbest op een veilige manier te verwijderen.

Waarom moet asbest verwijderd worden?

Vanaf 2024 is het verboden om asbest op daken te hebben. Dit verbod is ingesteld omdat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid en het milieu. Asbestvezels kunnen namelijk vrijkomen bij bijvoorbeeld slijtage of verwijdering van het materiaal, wat risico’s voor de gezondheid van mens en dier met zich meebrengt. Ook is het verwijderen van asbesthoudend materiaal belangrijk voor het behoud van een schone leefomgeving.

Hoe kan je asbest laten verwijderen?

Als ondernemer of vastgoedeigenaar heb je de verantwoordelijkheid om asbesthoudende materialen te laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een asbestsaneringsbedrijf zijn. Zij weten precies hoe ze de materialen veilig moeten verwijderen en kunnen je hierin adviseren. Het is belangrijk om een offerte aan te vragen bij verschillende bedrijven, zodat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt. Ook kan je meer informatie vinden op asbestattest-aanvragen.net.

Wat zijn de kosten van asbest verwijderen?

De kosten voor het laten verwijderen van asbesthoudende materialen kunnen hoog oplopen. De kosten zijn afhankelijk van het type materiaal en de hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende gecertificeerde bedrijven. Daarnaast kan je in aanmerking komen voor subsidies of fiscale regelingen vanuit de overheid om de kosten te drukken.

Wat zijn de gevolgen van het niet verwijderen van asbest?

Als ondernemer of vastgoedeigenaar ben je verplicht om de asbesthoudende materialen voor 2024 te laten verwijderen. Als je dit niet doet, riskeer je een boete van de overheid. Ook kan het in geval van brand of andere onvoorziene omstandigheden gevaarlijke situaties opleveren. En dan mogen we uiteraard ook de gezondheidsrisico’s niet vergeten.

 

https://asbestattest-aanvragen.net/