Duurzaam Zakelijk
Image default
Milieu

Kun je gebruikte big bags verkopen?

Big bags worden vaak eenmalig gebruikt voor grote, zware transportklussen in de bouw of bij verbouwingen aan huis. Daarna worden ze meestal afgevoerd en met de rest van het plastic afval verbrand. Dankzij de zware omstandigheden waar een big bag aan bloot wordt gesteld is de integriteit van het materiaal na het eerste gebruik dan ook niet volledig meer te garanderen. Maar dat betekent niet dat iedere gebruikte big bag zonder pardon maar naar de vuilnisbelt moet! Sterker nog, er is een levendige handel in gebruikte big bags. In dit artikel lees je er alles over.

Twee opties voor het verkopen van gebruikte big bags

Gebruikte big bags kunnen zowel per stuk als in grotere oplagen, bijvoorbeeld per pallet, worden aangeboden. Dat kan gewoon online. Bij een marktplaats voor gebruikte big bags heb je vaak twee opties. Je kunt je gebruikte big bags verkopen, zodat ze nog een keer gebruikt kunnen worden. Of je knipt ze open en biedt ze aan als recyclemateriaal. Een big bag is namelijk goed te recyclen. De enige belangrijke voorwaarde is dat je ze apart aanbiedt zodat ze niet van ander plastic materiaal gescheiden hoeven worden.

Big bags opnieuw gebruiken

Wanneer je big bags aanbiedt om opnieuw gebruikt te worden worden deze of los of in een compact pakket aangeboden. Vaak worden meerdere big bags samengeperst en omwikkelt met balenpersband. Dat maakt het transport een stuk makkelijker.

Big bags recyclen

Een big bag recyclen gaat makkelijker wanneer deze is open geknipt. De kans is dan kleiner dat deze in de machine blijft hangen. Een big bag is gemaakt van geweven polypropyleen en bij het recyclen wordt hier granulaat van gemaakt. Dat betekent dat het materiaal vermalen wordt tot een soort korrels die de basis vormen van nieuwe plastic producten zoals tuinmeubels of een gieter.

Wat levert het op?

Het hergebruiken of recyclen van big bags is natuurlijk een stuk beter voor het milieu dan de zak na eenmalig gebruik weggooien. Maar je wilt natuurlijk ook weten wat het je financieel op kan leveren. Het kost je meer moeite om de recyclen of big bags te verzamelen voor hergebruik dus het zou mooi zijn als je hier nog wat aan overhoudt.

Zo werkt het verkopen van gebruikte big bags

De prijzen voor gebruikte big bags gaan meestal op bod. Wie de materialen kan gebruiken doet een bieding en daar kun je ja of nee tegen zeggen. Net als bij alle biedingen is de prijs die je krijgt dan ook afhankelijk van de markt. En niet alleen de markt in Nederland. Wanneer het transport naar Europa bijvoorbeeld wordt bemoeilijkt door natuurrampen of bijvoorbeeld een ziekte als corona, ontstaat er schaarste. Dat betekent dat het hergebruiken van big bags interessanter wordt. Wanneer er een overvloed aan big bags is kan het voordeliger zijn om ze juist aan te bieden voor recycling.