Duurzaam Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Software engineering – 3 Tips voor het starten van je loopbaan

Met de voortdurende ontwikkelingen van slimmer wordende computers, zijn software engineers belangrijker dan ooit om deze processen in goede banen te leiden. Software is een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden en er is altijd behoefte aan nieuwe ingenieurs op dit gebied. Software-ingenieurs zijn verantwoordelijk voor het daadwerkelijk bouwen van alle software die we dagelijks gebruiken, met behulp van verschillende codeertalen. Gedij jij goed in een technische omgeving, los je graag problemen op en bouw je dingen vanaf nul? Dan zou je wellicht kunnen uitblinken in een carrière als software engineer! In deze blog vertellen we wat je moet weten om een weloverwogen keuze te maken of een carrière in software engineering iets voor jou is.

1. Plan je carrièrepad

Het uitstippelen van een carrière is voor vele mensen niet gemakkelijk. Maar als je een einddoel voor ogen hebt, zal het gemakkelijker zijn wanneer je hobbels in de weg tegenkomt. Overweeg je jouw eerste stappen in je loopbaan als software engineer, denk dan na over het soort bedrijf, industrie en werkomgeving waarin je wilt werken. Denk dus niet alleen na over de software engineering baan zelf: neem elke dag 5 minuten de tijd om jouw doelen voor de komende tijd te bepalen.

Hulp nodig bij het opstellen van je doelen? Zorg er voor dat je jouw doelen SMART opstelt. Dit betekent dat je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn.

2. Vind een mentor

Mentoren kunnen je helpen een dieper begrip van de stof te ontwikkelen en een sterkere basis van vaardigheden op te bouwen die je nodig hebt als software engineer. Of het nu gaat om applicaties die moeten werken voor de automation industry of de marketinginspanningen van een communicatiebedrijf, mentoren kunnen je helpen de juiste ervaring op te doen en ondersteunen in het begrijpen van moeilijke concepten. Kortom, ze kunnen je in de juiste richting wijzen wanneer je op een wegversperring stuit. Je kunt een mentor vinden door een relevante opleiding te volgen, netwerkevenementen te bezoeken of online op zoek te gaan naar software experts die bereid zijn om je te helpen.

3. Maak van elk interview een leerervaring

Het is belangrijk dat je elk sollicitatiegesprek behandelt als een leermoment. Dit neemt eventuele aarzelingen of misverstanden weg en zal je beter helpen te bepalen welke vaardigheden versterking behoeven. Gaat het om technische of communicatiegerichte vaardigheden waar je aan moet werken? Aarzel niet om feedback te vragen na het sollicitatiegesprek of om in ieder geval voor jezelf een evaluatie uit te voeren.