Duurzaam Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Hoe leer je een kat een kattenluikje gebruiken

Hoe leer je een kat een kattenluikje gebruiken

Met een kattenluikje kan uw kat naar buiten en weer naar binnen. Het is eigenlijk een reservesleutel voor uw kat: ideaal als u een hele dag of voor langere tijd weg bent. Maar zijn kattenluiken altijd katvriendelijk? Hier is waar u rekening mee moet houden.

Verschillende soorten kattenluiken

Er zijn verschillende soorten kattenluiken op de markt. De laatste jaren zijn er veel nieuwe soorten op de markt gekomen, variërend van heel eenvoudig tot superslim; van eenvoudige flapjes die in deuren worden geïnstalleerd tot kattenflapjes met een magneet, flapjes die reageren op een infraroodsleutel en flapjes die werken met een unieke chipcode. Kattenluiken die reageren op een magneet, infraroodsleutel of chip laten geen andere katten binnen dan uw eigen kat. Kattenluiken verschillen ook in grootte; kies de meest geschikte optie op basis van de grootte van uw kat en uw eigen voorkeur.

Voordelen van een kattenluik

Het grootste voordeel van een kattenluik, en tevens het meest katvriendelijke aspect ervan, is het feit dat uw kat vrij is om te gaan en staan waar hij wil, zodat u niet telkens het deurtje hoeft te openen en te sluiten. Uw kat kan zelfs in en uit lopen terwijl u op vakantie bent, zonder dat u afhankelijk bent van de dierenoppas. Het spreekt vanzelf dat u iemand nodig hebt om uw kat te voeden en van vers water en een schone kattenbak te voorzien terwijl u weg bent. Maar met een kattenluikje kan uw kat in ieder geval zelf bepalen wanneer hij binnen en buiten wil zijn. Het voordeel van een kattenluik met magneet-, infrarood- of chipfunctionaliteit is dat er geen andere katten in uw huis kunnen komen, dat wil zeggen het territorium van uw kat. Het nadeel van een kattenluik met een magneet- of infraroodsleutel is dat uw kat een speciale halsband moet dragen. Kattenluiken met een chip zijn het meest katvriendelijk.

Nadelen van een kattenluik

U moet een gat in uw deur of muur maken om een kattenluik te kunnen plaatsen. Dit is niet per se een probleem, maar houd er wel rekening mee als u huurt. Zorg ervoor dat u vooraf toestemming van uw huisbaas krijgt. Een ander nadeel van een kattenluikje is dat het de deur open kan zetten voor andere katten. Uw kat kan hierdoor gestrest raken en zich niet meer veilig voelen; dit is zeker een minder katvriendelijk aspect van kattenluiken. Zoals hierboven vermeld, is dit probleem eenvoudig op te lossen met een ‘slim’ kattenluik. Naast katten vinden ook inbrekers een kattenluik een handige manier om zichzelf binnen te laten. Zorg er daarom voor dat u altijd een inbraakwerend kattenluik aanschaft en plaats deze op een plek die het onmogelijk maakt om bij een deur/slot of opening (bijv. met een arm of stok) in uw huis te komen.

Uw kat laten wennen aan een kattenluik

Sommige katten zullen de nieuwigheid met nieuwsgierigheid benaderen, terwijl anderen het eng en stressvol zullen vinden. Alle katten moeten, elk op hun eigen manier, wennen aan het feit dat ze nu vrij zijn om met een kattenluik te komen en gaan. Heeft u vanaf het begin een kattenluikje gehad? Zorg er dan voor dat uw kat zo vroeg mogelijk leert hoe het te gebruiken. Als je een goed en handig kattenluik hebt en je kat eraan gewend is, is een kattenluik zeker katvriendelijk.

Stappen om uw kat te laten wennen aan een kattenluik

  • Open en sluit het kattenluik terwijl uw kat toekijkt.
  • Plaats een snack of speeltje aan de andere kant van het flapje en kijk hoe uw kat reageert.
  • Te bang om erdoor te gaan? Neem plaats aan de andere kant van het luik en probeer uw kat te lokken met voer of een speeltje.
  • Een wijds uitzicht kan bedreigend aanvoelen voor uw kat zodra hij zijn kop door het luik steekt. Versoepel de overgang door buitenbarrières aan beide kanten van het luik te plaatsen om het uitzicht te blokkeren.