Duurzaam Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Voor deze planten moet je oppassen!

Terwijl een tentakel dragende, mensverslindende boom misschien niet bestaat, bestaat een verkleinde versie van zo ‘ n plant wel. De mensetende boom van Madagaskar kan een overdrijving zijn geweest van de kruik planten die groeien in Madagaskar, indonesië, australië, maleisië en andere hete en vochtige, laaggelegen gebieden. De grootste van de bekerplanten staat bekend als Nepenthes, en deze plant vangt kleine ongedierte en hagedissen in zijn kruiken (of beker bladeren).

De kruiken plant creëert een stof die de binnenkant van de kruiken bedekt. Deze stof mengt zich met water dat de plant via zijn wortels opneemt. Insecten en, soms, kleine dieren worden aangetrokken door het geurende water. Wanneer ze komen om te drinken, vallen ze in de kan, zijn niet in staat om te ontsnappen, en de plant haalt voedingsstoffen uit de gevangen prooi.

Hoewel je zeker niet ten prooi valt aan de Kruiken van de Nepenthes — ze zijn helemaal te klein om een mens vast te houden — kun je gemakkelijk ten prooi vallen aan de ziekte die sommige planten veroorzaken. Deze giftige planten kunnen je zelfs doden.

Cicuta 

Deze plant komt voornamelijk voor in de moerassige gebieden van het Amerikaanse continent en bevat een dodelijk gif – cicutoxine – dat vooral geconcentreerd is in de wortels. Helaas worden de witte wortels van de plant vaak verward met de pastinaak. In de loop der decennia heeft het zichzelf een reputatie verworven als een van de dodelijkste planten op de planeet.

Cicutoxine veroorzaakt gewelddadige en pijnlijke convulsies, misselijkheid, braken, krampen en spiertremoren. Degenen die de vergiftiging overleven ervaren gezondheidsvoorwaarden op lange termijn, zoals amnesie. Geen enkele hoeveelheid waterhemlockwortel wordt als veilig beschouwd om in te nemen.

Vee zijn al lang getroffen, wat leidt tot de gemeenschappelijke naam “cowbane.”Vergiftiging bij vee komt vaak voor en treedt meestal op na inname van wortels van de plant. In het voorjaar wanneer de grond zacht is, trekken grazende dieren de hele plant uit de grond en nemen zowel het blad als de wortels op. Wortels blootgesteld door ploegen kan ook de bron van vee vergiftigingen. Inname van plantaardig materiaal kan de dood in het dier veroorzaken in slechts 15 minuten.

 

Atropa Belladonna 

Waarschijnlijk de plant met de engste naam, de dodelijke nachtschade groeit tot een hoogte van 1,5 meter en is te herkennen aan de doffe, donkergroene bladeren en klokvormige paarse bloemen.

 

De zoete en sappige vruchten maken ze verleidelijk voor kinderen. Hoewel het schaars voorkomt in de wilde gebieden, is het beperkt tot de teelt. Het is een van de weinige planten die dodelijk zijn voor mensen, maar volkomen veilig voor dieren en vogels.

 

Het dodelijke gif valt het zenuwstelsel aan, waardoor de zenuwuiteinden onvrijwillige spierverlamming veroorzaken. Symptomen zijn verwijde pupillen, gevoeligheid voor licht, wazig zien, hoofdpijn, verwarring en convulsies. Slechts twee ingeslikte bessen kunnen een kind doden, en 10 tot 20 bessen zouden een VOLWASSENE doden. Zelfs het hanteren van de plant kan irritatie veroorzaken.

Castor plant

Castor plant is ontstaan in Afrika en wordt nu wereldwijd gevonden. Het draagt geelachtig groene bloemen met een rood centrum. De bladeren zijn groot met getande randen. In de oudheid werd de ricinusboon gebruikt in zalven, en naar verluidt, gebruikte Cleopatra de olie op het wit van haar ogen om ze op te fleuren.

Je moet hebben gehoord over ricinusolie, een mild smakende plantaardige olie die wordt gebruikt als additief voor levensmiddelen, smaakstoffen in de snoepproductie, laxeermiddel en om arbeid op te wekken. Het is afgeleid van de plantenzaden, die 40-50% olie zijn.

Deze plant bevat het dodelijke gif: ricine. Ricine wordt in hoge concentraties aangetroffen in de zaadcoating. Hoewel zaad vergiftiging zeldzaam is, zijn er doden gevallen.

Symptomen van castor vergiftiging zijn misselijkheid, buikkrampen, braken, interne bloeden, en nier en circulatie falen. Veel mensen lijden aan een allergische reactie op het stof van de zaden en kunnen hoesten, spierpijn en moeite met ademhalen ervaren. Blootstelling aan het stof komt het meest voor in gebieden waar de bonen voor commercieel gebruik worden verwerkt.

Nerium-Oleander

Waarschijnlijk de meest giftige plant op aarde, elk deel van deze plant zit vol gifstoffen. Twee van de krachtigste zijn oleandrine en neriine. Het gif van een oleander is zo sterk, in feite, dat het iemand kan vergiftigen die gewoon de honing eet gemaakt door bijen die oleandernectar hebben verteerd.

Ondanks zijn dodelijke aard, wordt het geplant voor decoratieve doeleinden. De oleander produceert een heerlijke geur, maar de dieren blijven weg. Ze worden vaak gebruikt voor snelweg barrières. De snelle groei ervan wordt gebruikt om erosie op nieuwe bouwplaatsen te voorkomen.

Oleander is giftig voor de meeste dieren en mensen. Inname van oleanderbladeren heeft bij mensen de dood veroorzaakt. Hoewel het GIF ongeveer de eerste 24 uur na inname dodelijk blijft, neemt de kans op overleving dramatisch toe als de patiënt een paar uur overleeft. Voor een succesvolle behandeling, de patiënt wordt opgewekt om te braken, hun maag kan worden gepompt, of ze kunnen worden gevoed actieve kool om zoveel mogelijk van het GIF te absorberen mogelijk.