Duurzaam Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Dit gaat er veranderen aan het energielabel voor LED verlichting

Dit gaat er veranderen aan het energielabel voor LED verlichting

Ook lampen hebben een energielabel waaraan je kunt zien hoe energiezuinig te zijn. Het energielabel geeft informatie over het energieverbruik van een lamp en fabrikanten van lampen zijn dan ook verplicht om een energielabel op de verpakking te plaatsen. Per september 2021 is er een nieuwe energielabel voor lampen. Dit komt omdat lampen steeds energiezuiniger worden: energielabels moeten hierop worden aangepast. Voor zowel LED buitenverlichting als voor binnenverlichting zijn de labels vernieuwd.

Wat is er anders?

De oude energielabels gaven het energieverbruik aan door het plaatsen van plusjes (+++) achter de A. Dit bleek voor veel mensen niet duidelijk genoeg. Daarom is er gekozen voor een verandering van de energielabels. Koop je een lamp bij Prolumia? Dan wordt het energielabel aangegeven in de letters A tot en met G. A is het meest zuinig en heeft een donkergroene kleur. G is het minst zuinig en heeft een donkerrode kleur. De plusjes komen te vervallen en zijn niet meer terug te vinden op het nieuwe label. Een ander verschil is de QR-code op het energielabel: deze hebben oude verpakkingen niet. Door het scannen van de QR-code kun je meer informatie verzamelen over het type lamp dat je aanschaft. 

 

Het veranderen van het label heeft geen invloed op het energieverbruik van de lamp, maar wel op de manier waarop het energieverbruik wordt aangegeven. Door de nieuwe labels kan het lijken alsof LED lampen minder energiezuinig zijn omdat ze in een nieuwe categorie terecht komen, zoals F of G. Dit is niet het geval, omdat LED lampen nog steeds veel energiezuiniger zijn dan gloeilampen en halogeenlampen.

Oude voorraden worden opgemaakt

Veel winkels hebben nog voorraden liggen en kunnen daardoor niet direct voldoen aan de nieuwe voorwaarden voor de labels. Er is om deze reden een overgangsperiode ingesteld tot 1 maart 2023. Winkels en webshops mogen hun voorraden nog verkopen tot deze periode. Daarna mogen zij alleen lampen verkopen met een nieuwe energielabel. Het is daarom belangrijk om hierop te letten wanneer je een aankoop doet voor een nieuwe lamp: de kans is groot dat je nu nog het oude label op de verpakking van de lamp ziet staan. Op de verpakking staat ook nog andere waardevolle informatie, over het vermogen, de lichtopbrengst en de levensduur in branduren. Dit is bij LED-lampen standaard hoger dan bij gloeilampen en halogeenlampen. 

 

https://www.prolumia.nl/