Duurzaam Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

4 manieren om het werkplezier op kantoor te verhogen

Je doelen behalen is natuurlijk ontzettend belangrijk. Iedereen wilt dat er onderaan de streep winst wordt gemaakt, want dat zorgt ervoor dat de organisatie kan blijven bestaan. Hierbij is het natuurlijk wel ontzettend belangrijk dat alle medewerkers gemotiveerd blijven. Waarom worden de medewerkers nou echt blij van en hoe zorg je voor meer werkplezier op de werkvloer? Wij geven je in deze blog 5 tips die de werkplezier op kantoor verhogen! Lees daarom snel verder. 

Ontspanning

Werk moet natuurlijk leuk zijn, maar er moet ook genoeg mogelijkheid zijn voor ontspanning tussendoor. Medewerkers besteden namelijk een groot deel van hun leven door op de werkvloer. Dan is het natuurlijk wel zo fijn als er ook ruimte is voor ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan een pingpong wedstrijdje of het maken van een koffiebar. Richt de koffiebar dusdanig in dat medewerkers even een praatje kunnen maken en even lekker tot rust kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan loungebanken, een goede koffiezetapparaat maar vergeet niet de dab+ radio. Zo kunnen de medewerkers hun favoriete radiozender aanzetten en daadwerkelijk ontspannen! 

Complimentjes 

Het geven van complimenten is ontzettend belangrijk om de werkplezier te verhogen. Ieder mens heeft namelijk behoefte aan waardering. Neem daarom eens in de zoveel tijd de moeite om iemand aan te kijken en deze persoon een compliment te geven. Dit hoeft niet altijd werk-gerelateerd te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook gaan over een leuke broek of tas. 

 

Vinden medewerkers dit lastig? Zet dan een complimenten-box in de kantine! Iedereen kan hier briefjes in doen. Aan het einde van de maand leeg je de box en de persoon met de meeste complimentjes is de ‘’winnaar’’. 

Werk flexibel 

Een andere factor die meespeelt bij werkplezier op de werkvloer is autonomie. Vrijheid, flexibiliteit en zelf de regie hebben om het werk in de delen draagt bij aan het gevoel van autonomie. Het is daarom ook belangrijk dat je als werkgever deze autonomie geeft aan je werknemers. Onderzoek laat namelijk zien dat werknemers graag de vrijheid willen om zelf keuzes te maken over de invulling van hun werk. Uiteraard is het niet de bedoeling dat iedereen maar zijn eigen weg op gaat, maar een beetje autonomie is altijd goed. Op deze manier krijgt de medewerker ook een vertrouwd gevoel en het vermindert stress bij de werknemers. 

Werk aan een gezamenlijk doel! 

Hoe groter de organisatie is, hoe groter de uitdaging om alle medewerkers onderdeel te laten voelen van het grote geheel. Daarom is het ontzettend belangrijk om ook met zijn allen te werken aan een gezamenlijk doel. Op deze manier wordt de motivatie van medewerkers gestimuleerd en krijgt iedereen een duidelijke visie. Als medewerkers weten wat het gezamenlijk doel is én zich gewaardeerd voelen voor de bijdrage die zij leveren aan dit doel, dan verhoog je automatisch het werkplezier!