Duurzaam Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

De voor- en nadelen van outplacement

Outplacement is een proces waarin mensen die ontslagen worden begeleid worden bij het zoeken naar een nieuwe baan. Het doel is om de werknemer boomvaardig te maken voor toekomstige werkgelegenheid. Hoewel outplacement een investering van de werkgever is, kan het zowel voor- als nadelen hebben.

De voordelen van outplacement

Het belangrijkste voordeel van outplacement is dat het ontslagen werknemers helpt bij hun zoektocht naar een nieuwe baan. Outplacementondersteuning biedt inzicht in de markt, waardoor een ontslagen werknemer meer kansen heeft bij het zoeken naar een nieuwe baan. Door outplacementondersteuning zijn ontslagen werknemers niet alleen bekend met het sollicitatieproces, maar worden ze ook ondersteund bij het verbeteren van hun CV, identificeren van relevante vacatures en het vervolgens opvolgen van contacten.

Een ander voordeel is dat outplacement de naamsbekendheid van het bedrijf of de werkgever kan vergroten. De werkgever laat het bedrijf zien als een waardige plek waar werknemers een reële kans op succes hebben. Dit komt de betrokkenheid van de werknemers, de employer branding, ten goede.

Naast dit, heeft outplacement ook nadelen. Het is een kostbare zaak, die de werkgever geld kost. Bovendien kan het de relatie tussen werknemers en de werkgever negatief beïnvloeden. Als een ontslagen werknemer geen outplacementondersteuning krijgt, kan dat leiden tot bitterheid, vijandigheid of grote teleurstelling.

Hoewel de voordelen van outplacement vele malen groter zijn dan de nadelen, moet de werkgever hierin verstandig te werk gaan. Outplacementondersteuning kan nuttig zijn voor ontslagen werknemers, maar de werkgever moet niet blindelings geld uitgeven zonder eerst de mogelijke kosten te overwegen.