Duurzaam Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Voordelen van het drinken van kraanwater versus flessenwater

Minder afval

Het meest voor de hand liggende voordeel van het drinken van kraanwater versus flessenwater is dat het geen afval veroorzaakt en je helpt om plastic voor eenmalig gebruik te gebruiken. Aan de andere kant belanden jaarlijks 373 miljoen plastic flessen op de Nederlandse stortplaats. Nu we het toch over afval hebben, wist je dat er 3 liter kraanwater nodig is om één liter flessenwater te produceren? Het klinkt schandalig, maar het is de waarheid. Door kraanwater te drinken voorkom je dat je nog meer plastic afval creëert en water verspilt.

Betaalbaarder
Nu we het er toch over hebben: flessenwater kan wel 2000x meer kosten dan kraanwater. Laat dat even bezinken. Hier is een vergelijking om aan te tonen hoeveel duurder flessenwater is in vergelijking met kraanwater: als u elke dag 2 liter flessenwater koopt, kost u dat aan het eind van het jaar ongeveer 2600 euro. Aan de andere kant, als u 2 liter kraanwater per dag zou drinken, zou uw jaartotaal €1,50 bedragen. Geschokt? Dat zou u moeten zijn.

Beter voor het milieu
Kraanwater is op vele manieren beter voor het milieu dan flessenwater. Ten eerste kost de productie van gebotteld water 1-2.000 keer zoveel energie als die van kraanwater. Als je kijkt naar de productie van flessen, het vullen, het transport en het koud houden van het water in de koelkast, is het duidelijk waar de energie naartoe gaat. Tegelijkertijd heeft de productie van plastic waterflessen in 2006 meer dan 2,5 miljoen ton kooldioxide in de atmosfeer gebracht. Vergelijk dit met kraanwater, dat niets uitstoot.

Drink lokaal
We weten allemaal dat het beter is om lokaal te eten, maar hoe zit het met lokaal drinken? Niet velen van ons bedenken dat gebotteld water uit de hele wereld komt, terwijl kraanwater uit lokale bronnen wordt gehaald. Dit houdt de watervoorziening betrouwbaar, veilig en duurzaam.

Veiliger
Dit zal voor veel mensen als een verrassing komen, maar gebotteld water is eigenlijk niet ‘veiliger’ of ‘gezonder’ om te drinken dan kraanwater. Kraanwater is zelfs veiliger om te drinken dan gebotteld water dankzij de strenge regelgeving en veiligheidsnormen die in de wetgeving zijn vastgelegd. Deze normen identificeren verontreinigingen, chemicaliën en micro-organismen die aanwezig kunnen zijn in kraanwater en stellen een veilige limiet vast. Bovendien wordt kraanwater ook regelmatiger getest dan flessenwater, waardoor het een iets veiligere optie is.

Watertap van Brita gebruiken

Je kunt een watertap van Brita gebruiken om zuiniger met water om te gaan. Gezonder, veiliger en duurzamer water drinken doe je door te investeren in een waterdispenser van een merk, zoals Brita. 

https://duurzaamzakelijk.nl/voordelen-van-het-drinken-van-kraanwater-versus-flessenwater/