Duurzaam Zakelijk
Image default
Boekhouding

Zelf een simpele boekhouding doen

Ben je ondernemer voor de belastingdienst maar heb je eigenlijk helemaal niet zoveel tijd en geld in je bedrijf steken? Misschien wil je dan ook geen boekhouder in dienst nemen, want zoveel is er eigenlijk niet te doen. Je werkt voor een paar duizend euro met het uurtje factuurtje principe, en je denkt dat je alles zelf wel overzichtelijk bij kunt houden. Top! Met een klein beetje moeite ben je zo van die vervelende belastingdienst af. Wat is het minimale dat je moet weten en doen? Lees snel verder want wij leggen je in dit blog uit wat je moet doen voor een simpele boekhouding.

Bijhouden en journaalposten

Eigenlijk zijn er twee dingen die je moet doen. Je uren altijd goed bijhouden, en journaalposten noteren. Beiden kunnen in bijvoorbeeld Excel als je geen ander specialistisch programma hebt, of als het echt niet anders kan zelfs op (een papieren) kladblok. Dat je het noteert is het belangrijkste, het netjes ordenen is een tweede als dit niet je sterkste kant is. Hou het wel goed bij elkaar!

Journaalposten zijn eigenlijk gedetailleerde notities. Je kunt je uren ook op deze manier noteren. Een journaalpost is meestal een zakelijke transactie die vastgelegd wordt. Hierbij hoort een datum, bedragen die je ontvangt en uitgeeft (debet en credit), de omschrijving van de transactie (of dus waar je jouw uren voor hebt gewerkt) en uiteindelijk ook een referentienummer als het om een transactie gaat.

Software

Mocht het toch ingewikkelder worden voor je, dan heb je tegenwoordig ook tal van soorten boekhoudsoftware. Met deze software heb je regelmatig niet eens een boekhouder meer nodig, maar kun je alles zelf invoeren. Vaak is dit wel overzichtelijker en makkelijker dan een Excel bestandje, maar je moet er ook een kleine financiële investering voor doen. En je zult er meestal wat tijd in moeten steken om het programma eigen te maken. Maar meestal is dit goed te doen.

https://www.stip-t.nl/journaalposten/