Duurzaam Zakelijk
Image default
Bouw en onderhoud

PIR platen en geïsoleerde kantplank – Isolatie Ideeën voor een duurzamer leven

 

 

De woning of het bedrijfspand dient geïsoleerd te worden en je wilt dit graag zelf gaan doen of er meer over weten. Het isoleren van je woning of pand is indien het op grotere schaal dient te gebeuren een nogal kostbare maar tegelijkertijd duurzame ingreep. Indien je hier zelf mee aan slag gaat bespaar je natuurlijk weer op manuren, welke tegenwoordig voor een goede vakman er niet om liegen. Indien je de verkeerde materialen verkiest, loop je de kans een verkeerde isolatiewaarde te behalen of een investering te doen die nutteloos is geweest. Om deze klus te klaren en de juiste isolatiewaarde te behalen is het dus zaak om het kundig en correct uit te voeren. Een isolatiemaatregel voor de helft uitvoeren zal de warmte-isolatie niet verbeteren of juist zelfs verslechteren. Laten we daarom eens inzoom op hoe je PIR en geïsoleerde kantplanken kunt gaan plaatsen. 

 

Hoe dien je PIR of geïsoleerde kantplanken te installeren? 

 

Als je een PIR-plaat en geïsoleerde kantplank wilt installeren, moet je een aantal dingen weten voordat je begint. 

 

1. Voorbereiding

 

Eerst moet je het te isoleren oppervlak goed voorbereiden. Het oppervlak moet schoon, droog en bereikbaar zijn. Zorg voor het juiste gereedschap en hulpmiddelen zoals kit, spouwankers, schroeven, drukverdeelplaten, isolatiepluggen, specie of lijm.

 

2. Maatvoering

 

Ten tweede moet je de juiste maat van de plaat kiezen. 

 

3. Isolatielaag

 

Ten derde moet je rekening houden met de dikte van de isolatielaag. 

 

4. Inspectie

 

Ten vierde moet je in het geval van muurisolatie controleren of de muur een spouw heeft of niet. 

 

5. Gaten en kieren

 

Overblijvende kieren en gaten opvullen met restanten of met pur-schuim.

 

6. Veiligheid

 

Draag PBM’s tijdens isolatie werkzaamheden zoals een veiligheidsbril, handschoenen en een mondmasker. 

 

Waarom isoleren met PIR?

 

Het installeren van pir isolatieplaten is een geweldige manier om de thermische efficiëntie van het huis te verbeteren. Deze methode is zeer effectief omdat het helpt om de warmteoverdracht door muren, daken en vloeren te verminderen. Bovendien zorgt het voor een betere geluidsisolatie en vermindert het de geluidsoverdracht.

 

PIR-platen zijn een uitstekende keuze voor vloeren omdat ze eenvoudig te installeren, duurzaam en vochtbestendig zijn. Het is een geweldige aanvulling voor de woonkamer of slaapkamer of om de kelder, het dak of de kruipruimte te isoleren. Het vormt ook een geweldige basis voor iedere nieuwe woning. 

 

Waarom isoleren met een kantplank?

 

Een geïsoleerde kantplank houdt de voeten warm tijdens koud weer. Ze dienen als koudebrug isolatie. Koudebruggen in vloerconstructies zoals een overgang tussen het kozijn en het metselwerk of de fundering. De kantplank wordt voornamelijk gebruikt als afwerking onder raam- en deur kozijnen en schuifpuien. Ze worden toegepast op de fundering of het metselwerk ter hoogte van het maaiveld. Bij loodsenbouw worden kantplanken vaak geheel rondom gebruikt, tussen het stalen profiel en de gevelbekleding om zo koudebruggen te voorkomen. Indien een kantplank ter hoogte van het maaiveld geplaatst wordt, blijven ze in de meeste gevallen deels in zicht. De kantplanken hebben een strak uiterlijk en zijn verkrijgbaar in grijs en antraciet, waardoor een moderne, nette afwerking het resultaat is.https://duurzaamzakelijk.nl/pir-platen-en-duurzamer-leven