Duurzaam Zakelijk
Image default
E-commerce

Haardhout van loofbomenhout of naaldhout

Het kiezen van het juiste haardhout is belangrijk voor een optimale brand ervaring en de keuze tussen loofbomenhout en naaldhout kan daarbij een belangrijke rol spelen. Beide soorten hout hebben hun eigen kenmerken en voordelen, en het is dan ook belangrijk om te weten welke soort het beste past bij jouw behoeften en wensen. Zo kun je na het lezen van deze blog een weloverwogen keuze maken bij het kopen van haardhout.

Soorten loofbomen- en naaldhout

Loofbomenhout omvat hout van bomen zoals eiken, beuken, essen, berken en esdoorns. Naaldhout omvat hout van bomen zoals dennen, sparren en lariksen. Beide soorten hout hebben verschillende kenmerken die van invloed zijn op hun brandeigenschappen.

Voordelen van loofbomenhout (droog, dicht en hard)

Loofbomenhout heeft over het algemeen de voorkeur boven naaldhout als haardhout, omdat het dichter en harder is. Dit betekent dat het langer en heter brandt en minder rook produceert. Loofbomenhout heeft ook minder hars dan naaldhout, waardoor het minder snel vonken afgeeft en minder snel creosoot (een teerachtige substantie) vormt in de schoorsteen. Enkele van de meest populaire soorten loofbomenhout zijn:

Eikenhout: Dit is een van de populairste soorten haardhout, omdat het lang brandt en veel warmte afgeeft. Eikenhout heeft echter wel wat tijd nodig om goed te drogen, en kan daarom wat duurder zijn dan andere soorten hout.

Beukenhout: Beukenhout brandt lang en gelijkmatig en heeft een zeer hoge verbrandingswaarde. Het is vaak wat goedkoper dan eikenhout, maar kan soms wat lastig te krijgen zijn.

Essen: Essen heeft een vergelijkbare verbrandingswaarde als eiken- en beukenhout, maar is vaak wat goedkoper. Het is relatief gemakkelijk te krijgen en heeft een mooie, lichte kleur.

Nadelen van naaldhout (minder dicht, meer hars)

Naaldhout heeft enkele nadelen ten opzichte van loofbomenhout. Zo is het over het algemeen minder dicht, waardoor het minder lang en minder heet brandt. Naaldhout bevat ook meer hars dan loofbomenhout, waardoor het meer vonken kan afgeven en sneller creosoot kan vormen in de schoorsteen. Enkele van de meest populaire soorten naaldhout zijn:

Dennenhout: Dit is een van de goedkoopste soorten haardhout die er is, maar brandt wel minder lang en minder heet dan loofbomenhout. Dennenhout heeft wel een aangename geur.

Sparrenhout: Sparrenhout brandt vergelijkbaar met dennenhout, maar heeft een iets hogere verbrandingswaarde. Het is ook wat harder en dichter dan dennenhout.

Doorgaans is naaldhout hierdoor uitermate geschikt als aanmaakhout. 

Bestel je haardhout gemakkelijk en snel bij 123natuurproducten.nl