Duurzaam Zakelijk
Image default
Energie

Hoe dragen zonnepanelen met accu opslag bij aan het oplossen van netcongestie?

Zonnepanelen met accu opslag zijn niet alleen een slimme manier om je energiekosten te verlagen, maar ze spelen ook een cruciale rol bij het oplossen van netcongestie. Bedrijven stappen al steeds vaker over op een accusysteem, maar ook voor particulieren kan het zeker een goede oplossing zijn. We vertellen je graag meer over de werking en waarom het een goede oplossing is om netcongestie tegen te gaan.

Het begint bij bron: zonnepanelen

Het begint allemaal met de zonnepanelen. Deze panelen vangen zonlicht op en zetten het om in elektriciteit. Wanneer de zon schijnt, genereren de zonnepanelen gelijkstroom (DC) elektriciteit. Deze stroom kan direct worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien, en als er meer energie wordt opgewekt dan je op dat moment nodig hebt, wordt het overschot naar de accu opslag geleid.

Energie bewaren met accu opslag

De accu opslag is het hart van het systeem. Hier wordt de overtollige zonne-energie opgeslagen voor later gebruik. Dit is waar het interessant wordt in termen van netcongestie. Op momenten dat veel mensen zonne-energie opwekken en terug leveren aan het net, kan er een overbelasting ontstaan. Maar met accu opslag kunnen huiseigenaren hun overtollige energie bewaren en deze inzetten op momenten van piekbelasting, waardoor ze het elektriciteitsnet ontlasten.

Minder druk op het netwerk

Dus, hoe helpen zonnepanelen met accu opslag bij het oplossen van netcongestie? Doordat huiseigenaren minder afhankelijk zijn van het netwerk en hun opgeslagen zonne-energie kunnen gebruiken tijdens piekuren, verminderen ze de druk op het elektriciteitsnet. Dit draagt bij aan een stabielere energielevering en helpt stroomstoringen te voorkomen. Bovendien ondersteunt het de groei van hernieuwbare energiebronnen zonder de infrastructuur te overbelasten. Kortom, zonnepanelen met accu opslag zijn niet alleen voordelig voor individuele huiseigenaren, maar ook voor de algehele energie-infrastructuur en de strijd tegen netcongestie. Het is een win-win situatie voor iedereen! Overweeg je ook een accu opslag voor jouw zonnepanelen? Vraag Suncatch voor meer informatie.