Het energieverbruik in ons land is zelden constant. Machines starten op, productiepieken verschuiven en elektrische voertuigen laden op wisselende momenten. Dat brengt grote schommelingen in de energievraag met zich mee, en is waarom energieleveranciers niet alleen afrekenen op het totale verbruik, maar vooral op de hoogste pieken. Als vuistregel geldt: Hoe groter die piekbelasting, hoe duurder de rekening. Dit is waarom energiemanagement-concepten peak shaving en load balancing steeds vaker worden genoemd als slimme strategieën om die pieken te temmen en energie efficiënter te verdelen. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk? Peak shaving: pieken afvlakken voor lagere kostenEen plotselinge piek in energieverbruik lijkt misschien onschuldig in de achtergrond, maar kan grote gevolgen hebben. De netwerkkosten schieten omhoog en in sommige gevallen gebeurt het zelfs dat te hoge pieken leiden tot afschakeling door de netbeheerder. Met peak shaving wordt dit getracht te voorkomen; het richt zich op het afvlakken van die pieken, zodat het maximale vermogen dat wordt afgenomen, lager blijft. Dat kan op verschillende manieren:
Bedrijven die peak shaving effectief weten toe te passen, zullen op de lange termijn flink inkorten op de energierekening, vooral als ze rekening houden met dynamische tarieven waarbij stroomprijzen per uur variëren. Load balancing: slim verdelen van energiebronnenDaar waar peak shaving de focus legt op piekvermindering, draait load balancing om de intelligente verdeling van energie over verschillende bronnen en verbruikers. Dit is vooral nuttig gebleken in omgevingen waar meerdere energiebronnen actief zijn, zoals zonne-energie, batterijopslag en netstroom. Een goed ontworpen load balancing-systeem kan:
Waarom is dit juist nu zo belangrijk?Er ligt een groeiende druk op het elektriciteitsnet, en dat gaat gepaard met stijgende energiekosten en netcongestieproblemen. Grip op energieverbruik is hierdoor niet meer bijzaak maar noodzaak. Bedrijven zonder strategie voor peak shaving en load balancing maar groot energieverbruikt, lopen het risico op onnodig hoge energiekosten, beperkte netcapaciteit en zelfs operationele beperkingen door piekbelastingen. Meer weten over hoe dit voorkomen kan worden? Bekijk de elektrotechnische oplossingen van Controlin en ontdek hoe energiebeheer eenvoudiger én efficiënter kan.
|
