Duurzaam Zakelijk
Image default
Industriële goederen en diensten

Het maatwerk van een RVS gieterij

De stalen voorwerpen die wij in het dagelijks leven gebruiken moeten het liefst gemaakt zijn van rvs. Vaak wordt de term RVS vertaald naar roestvrijstaal, maar eigenlijk is roestvast staal de juiste benaming. Roestvast staal bevat een aantal basiselementen waardoor het heel geschikt is voor een heleboel toepassingen, zowel in de industrie als in de huiselijke gebruiksvoorwerpen. In een RVS gieterij worden al deze artikelen gemaakt en dankzij de gebruikte technieken kan dit met grote precisie en in iedere gewenste oplage.

Verschillende soorten RVS voor het beste resultaat

RVS heeft in ieder geval altijd minimaal 12% procent chroom in de staallegering. Maar er zijn veel verschillende soorten rvs, omdat het staal andere samenstellingen heeft. Hierbij zijn elementen als als molybdeen, stikstof, mangaan of silicium in verschillende verhoudingen aanwezig. Dat wil dus ook zeggen dat het mogelijk om te kiezen voor de beste samenstelling die je voor jouw product nodig hebt. Want niet ieder product vraagt bijvoorbeeld om dezelfde hardheid. Daarnaast kan het zijn dat je kiest voor een bepaald soort rvs die geschikt moet zijn voor de industrie en die extra goed bestand is tegen inwerking van zuren en zouten. Ook wordt bij de keuze van het juiste RVS door de RVS gieterij rekening gehouden of het bijvoorbeeld wel of geen rekbaarheid moet hebben.

Een product op maat

De producten die een RVS gieterij maakt, zijn bedoeld voor industriële toepassingen maar ook voor particulier gebruik. Zeker bij de diverse industrieën is het belangrijk te kijken naar de eigenschappen van de verschillende soorten rvs. De luchtvaartindustrie vraagt bijvoorbeeld om rvs dat bestand is tegen grote temperatuurschommelingen en hoge belasting. In de medische industrie is het dan weer essentieel dat er geen corrosie optreedt als het metaal in aanraking komt met het menselijk lichaam en het moet bestand zijn tegen processen als steriliseren. Met al deze kwaliteitseisen moet een RVS gieterij maatwerk leveren. Dat is mogelijk met de verloren was methode.

De verloren was methode

Deze methode wordt ook wel precisiegieten genoemd. De term verloren was methode is te danken aan het feit dat de matrijs van was is gemaakt. Deze mal is de basis voor het hele productieproces. Door de verschillende mallen aan een zogenaamde wasboom te bevestigen, kan er in grote aantallen geproduceerd worden. Het staal wordt door de rvs gieterij in deze mal gegoten. Nadat de wasboom gereed is, wordt het ondergedompeld in een bad en komt er een keramieken laag op. Zodra dit voldoende gedroogd en uitgehard is, wordt de was weggesmolten en blijft alleen de keramieken mantel over. Dit is uiteindelijk de mal waarin het staal gegoten wordt. Tot slot worden nog kwaliteitscontrole door de rvs gieterij uitgevoerd, zodat je zeker weet dat het product voldoet aan de gestelde eisen.

Van onderdelen tot gebruiksvoorwerpen

Dankzij de bovengenoemde methode kan een rvs gieterij alle soorten producten maken. Of het nu onderdelen van een vrachtauto zijn zoals een injectorklem of bijvoorbeeld een rolstoelvergrendelingsysteem. Alles kan in verschillende oplages gemaakt worden. Ook voor particulieren maakt de RVS gieterij voorwerpen die in het dagelijks leven gebruikt worden. Denk aan de behuizing van computeronderdelen of bijvoorbeeld een boorhouder. Met het maatwerk van de RVS gieterij kun je rekenen op hoge kwaliteit tegen een gunstige prijs.