Duurzaam Zakelijk
Image default
Milieu

Een nul op de meter woning. Wat is dat?

Wat is een nul op de meter woning?

Een nul op de meter woning. Voor veel mensen een onbekende benaming. Wat houdt dit dan precies in? Bij het verbouwen van een nul op de meter woning wordt er gedacht aan duurzaamheid en zo energiezuinig zijn. Zoals je misschien al vermoed houdt een nul op de meter woning in dat de woning energieneutraal is, waardoor de bewoners flink besparen op energiekosten. Deze besparing scheelt de bewoners zoveel dat de rekening heel laag is. Het gaat hierbij dan om een paar tientjes of zelf nul euro. Het is daarom niet gek dat dit een zeer gewilde woning is en mensen deze graag willen laten bouwen. 

Hoe gaat een nul op de meter woning in zijn werk?

De woning voorziet zichzelf van duurzame energie. Hoe zorgt de woning daarvoor? De woning wekt door middel van zonnepanelen energie op. Deze zonnepanelen bevinden zich bijvoorbeeld op het dak. De stroom die de zonnepanelen opwekken wordt gebruikt voor bijvoorbeeld warm water, de verwarming en huishoudelijke apparaten. Wat niet heel gek is, is dat een nul op de meter woning geen gasaansluiting heeft. Wat de woning wel heeft is een aansluiting voor elektriciteit. Nu zul je denken: je hebt toch de zonnepanelen die de elektriciteit opwekken? Ja, dit is ook het geval. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je toch een keer zonder stroom komt te zitten. Dan is het wel zo fijn als je verzekerd bent dat je wat stroom hebt.

Hoe zorg je ervoor dat je een nul op de meter woning duurzaam bouwt?

Zoals je hierboven hebt gelezen is een nul op de meter woning erg duurzaam. Het huis is dan ook volledig op elektrische energie. Vanaf 2018 is er een nieuw bouwbesluit in gegaan. Dit bouwbesluit houdt in dat alle nieuwbouw verplicht gasloos moet zijn. Het is dus bijvoorbeeld niet meer mogelijk om een CV-ketel te installeren. Ze moeten dus gasloos bouwen. Bij gasloos bouwen komen helaas ook wat meer kosten kijken, maar het gaat uiteindelijk wel om mens en milieu.