Duurzaam Zakelijk
Image default
Onroerend goed

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand: hoe werkt het?

Het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand is een belangrijke stap om de energie-efficiëntie van je gebouw te beoordelen en te verbeteren. Maar wat is een energielabel precies en waarom is het zo belangrijk voor bedrijfspanden?

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een document dat aangeeft hoe energie-efficiënt een gebouw is. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig) en helpt eigenaren en huurders om inzicht te krijgen in de energieprestaties van een pand.

Waarom is een energielabel belangrijk voor bedrijfspanden?

Naast de wettelijke verplichting, heeft een energielabel meerdere voordelen. Het kan leiden tot lagere energiekosten, een hogere vastgoedwaarde, en een kleinere milieu-impact. Bovendien kunnen huurders en investeerders aantrekken die waarde hechten aan duurzaamheid.

De wetgeving

De Europese Unie heeft strikte regels opgelegd om energieverbruik te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Het energielabel maakt deel uit van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), die streeft naar verbetering van de energieprestaties van gebouwen.

In Nederland moeten alle bedrijfspanden bij verkoop, verhuur of oplevering een geldig energielabel hebben. Niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot boetes van de overheid.

Voordelen van een energielabel

  • Lagere energiekosten: Een hoger energielabel betekent vaak dat het pand energie-efficiënter is, wat resulteert in lagere energiekosten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

  • Milieu-impact: Bedrijven spelen een grote rol in de vermindering van CO2-uitstoot. Een goed energielabel draagt bij aan een duurzamer bedrijfspand en vermindert de ecologische voetafdruk.

  • Verhoging van de vastgoedwaarde: Gebouwen met een hoog energielabel zijn aantrekkelijker op de vastgoedmarkt. Ze kunnen hogere huurprijzen vragen en zijn gemakkelijker te verkopen.

Het proces van een energielabel aanvragen

Heeft jouw bedrijfspand nog geen geldig energielabel of is het huidige energielabel verouderd? Volg dan onderstaande stappen om een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen.

1. Voorbereiding

Voordat je een energielabel kunt aanvragen, moet je de nodige documentatie en informatie over je pand verzamelen, zoals bouwtekeningen en gegevens over energieverbruik.

2. Contact opnemen met een energieprestatie-adviseur

Een gecertificeerde energieprestatie-adviseur moet de inspectie uitvoeren. Deze professional beoordeelt de energieprestaties van je pand en geeft advies over verbeteringen. Via Bedrijfsenergielabels.nl kun je eenvoudig online een afspraak inplannen voor inspectie op locatie. Vervolgens ontvang je binnen enkele dagen een geldig energielabel. 

3. Inspectie van het pand

De deskundige voert een grondige inspectie uit, waarbij verschillende aspecten van het pand worden beoordeeld, zoals isolatie, verwarmingssystemen en verlichting.

4. Ontvangst van het energielabel

Enkele dagen na de inspectie ontvang je het energielabel, samen met een energieprestatie-rapport dat aangeeft waar verbeteringen mogelijk zijn om de energie-efficiëntie te verhogen.

Kosten van een energielabel

De kosten voor het verkrijgen van een energielabel kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het pand, de complexiteit van de inspectie en de tarieven van de energiedeskundige. Voor een gemiddeld bedrijfspand kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Het is verstandig om verschillende offertes aan te vragen om de beste prijs te vinden.

Tips voor een beter energielabel

  1. Verbetering van isolatie. Een goede isolatie is essentieel voor energie-efficiëntie. Overweeg het isoleren van muren, daken en vloeren om energieverlies te minimaliseren.

  2. Efficiënte verwarmingssystemen. Moderne, energiezuinige verwarmingssystemen kunnen de energieprestaties van je pand aanzienlijk verbeteren. Denk aan warmtepompen en hoogrendementsketels.

  3. Gebruik van duurzame energie. Het integreren van zonnepanelen of andere vormen van duurzame energie kan de energie-efficiëntie verhogen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen.