Duurzaam Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

De vernuftige werking van een gasveer

De bediening van een paar dagelijkse gebruiksvoorwerpen zou een stuk zwaarder zijn als we geen gebruik konden maken van een gasveer. Maar hoe werkt dat eigenlijk en waar vindt je dit onderdeeltje eigenlijk allemaal terug? Lees hier alles wat je te weten wilt komen over de werking van een gasveer.

Wat is een gasveer?

Om te begrijpen wat een gasveer is moet je een beetje de diepte in en ook een beetje technisch worden. Een gasveer bestaat namelijk uit verschillende onderdelen. Dat zijn een cilinder, een zuigerstang met zuigerkop, een afdichting en een geleider. Zonder een van deze elementen kan een gasveer niet werken. De cilinder is gevuld met stikstofgas en hierdoor kan er aan weerzijden van de zuiger druk uitgeoefend worden. Doordat de ruimte aan de ene kant groter is dan aan de andere kant, ontstaat er een bepaalde druk. Dat wordt duwkracht genoemd. Dankzij deze duwkracht kan het element dat op de gasveer is aangesloten, eenvoudiger werken.

Waar worden gasveren op toegepast?

Deze eenvoudige werking is vooral prettig voor ons als consument. Want dankzij de gasveer hoeven wij veel minder moeite toe doen om bijvoorbeeld een zolderluik te openen. Of een ventilatierooster te bedienen. Maar ook andere voorwerpen die wij in huis hebben, zijn voorzien van een gasveer. Denk aan een bureaustoel die je met een simpele druk op een hendel hoger of lager kunt zetten. Datzelfde geldt voor het bed waarvan je de lattenbodem kunt verstellen zonder al te veel inspanning. Zonder een gasveer zou het heel veel moeite kosten om deze handelingen uit te voeren. En nu is het zo gedaan.

Hoe lang gaat een gasveer mee?

Als je maar een keer per jaar op zolder komt om de kerstspullen tevoorschijn te halen, kan een gasveer lang meegaan. Maar bij andere toepassingen, zoals bijvoorbeeld een bed of een bureaustoel, is het gebruik waarschijnlijk een stuk intensiever. Het gevolg is dat er op een bepaald moment krachtverlies kan ontstaan. Dat is bij een goede montage en bij kamertemperatuur ongeveer 10% per veertigduizend cycli. In bepaalde gevallen kan het echter voorkomen dat dit krachtverlies sneller gaat. Dat kan zijn als de omgevingstemperatuur veel varieert, van heel warm naar heel koud of als de afsluitingen versleten zijn.

Kun je zelf een gasveer vervangen?

Je kunt voortijdige slijtage voorkomen door goede installatie. De zuigerstang moet naar beneden wijzen zodat de afdichtingen en de zuigerstang goed gesmeerd zullen blijven tijdens het gebruik. Mocht je nu toch denken dat de gasveer te oud is geworden, omdat je de bureaustoel bijvoorbeeld al heel lang hebt en dagelijks intensief gebruikt, dan kan deze ook vervangen worden. In principe is het mogelijk om dit zelf te doen. Het is wel belangrijk dat je hierbij goed de instructies volgt. Zowel bij het verwijderen van de oude, als bij het plaatsen van de nieuwe gasveer. Er staat tenslotte druk op de cilinder. Controleer dus altijd of het nieuwe exemplaar niet beschadigd is en of alle productinformatie goed leesbaar is. Smeer nooit zelf de zuigerstang met oliën of vetten in.Mocht je twijfelen of je het zelf kunt installeren, breng dan de oude gasveer naar de milieustraat en laat de installatie aan een professional over.