Duurzaam Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is een fiscalist?

Wat is een fiscalist nou precies? Voor velen een onbeantwoorde vraag, maar voor ondernemers is een fiscalist bijna onmisbaar. Een fiscalist is eigenlijk een ander woord voor belastingadviseur. Zij zijn specialist op het gebied van belastingen en geven fiscaal advies aan bedrijven, particulieren en andere instellingen. Je wil natuurlijk zo min mogelijk belasting betalen, en daarvoor schakel je een fiscalist in. Zij helpen met bepaalde fiscale constructies en structuren ervoor dat een klant niet onnodig veel belasting betaald en dat dit naar het minimale wordt gereduceerd. Uiteraard is een fiscalist hierbij uitermate goed op de hoogte van de wet- en regelgeving op het gebied van belastingen.

Een fiscalist kan voor veel verschillende belastinggebieden ingezet worden. denk aan omzetbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting, loonbelasting, estate planning, pensioenvraagstukken en meer. Over het algemeen werken fiscalisten bij accountants- en advieskantoren. Maar ook binnen grote bedrijven of voor de overheid zijn fiscalisten aan het werk. Hierbij zit onderscheid tussen een compliance- en adviesfunctie. Dit hangt ook af van de werkzaamheden en het type klant, zo is een fiscalist voor een mkb’er met hele andere zaken bezig als wanneer hij werkzaam is voor een multinational.

Een fiscalist wordt nog wel eens verward met een accountant. Een accountant is vaak erg goed met cijfers en jaarrekeningen, maar zij hebben verder weinig echte expertise in belastingen, tenzij zij hiervoor aanvullende opleidingen gevolgd hebben. Een fiscalist is andersom weer vrij weinig bezig met boekhoudingen en jaarrekeningen. Zij hebben hier wel het één en ander verstand van, maar de echte expertise ligt in de belastingen. Voor je administratie en jaarrekeningen heb je dus echt een accountant nodig, en voor advies over belastingen is de fiscalist degene waarbij je op de deur moet kloppen om gerichte adviezen te krijgen en de juiste beslissingen te kunnen nemen. Een accountant of fiscalist helpt je bedrijf met groeien.

http://weanaaldwijk.nl