Duurzaam Zakelijk
Image default
Bouw en onderhoud

Hoe voldoe je aan het betonakkoord?

In Nederland wordt jaarlijks circa veertien miljoen kubieke meter beton vervaardigd. Beton is dan ook een alomtegenwoordig bouwmateriaal, te vinden in tunnels, bruggen, viaducten en zelfs de funderingen van woningen. Deze brede inzet van beton resulteert echter in aanzienlijke reststromen beton, wat milieuproblemen met zich meebrengt. Om deze kwestie aan te pakken, werd in 2021 het nationale Betonakkoord in het leven geroepen, gericht op duurzame groei binnen de betonsector. In dit artikel ontdek je hoe je met behulp van Betonblock® betonmallen aan dit akkoord kunt voldoen.

Hoe kun je aan het Betonakkoord voldoen?

Om met jouw betoncentrale aan de eisen van het Betonakkoord te voldoen, dien je de volgende drie stappen te volgen:

  • Vervaardig nieuwe betonblokken met overgebleven betonspecie: Door cement, zand en water aan je resterende betonspecie toe te voegen, kun je hiermee nieuwe betonblokken produceren.

  • Creëer betonblokken van betongranulaat: Bij sloopwerkzaamheden ontstaat betongranulaat, ofwel gebroken betonpuin. Gooi dit niet weg, maar gebruik het als grondstof bij het maken van nieuwe betonspecie.

  • Vorm betonnen legoblokken met Betonblock® betonmallen: De mallen van Betonblock® zijn bij uitstek geschikt voor het verwerken van restbeton.

Waarom is het Betonakkoord gunstig voor jouw bedrijf?

Het naleven van het Betonakkoord draagt bij aan een circulaire betonmarkt, wat niet alleen gunstig is voor het milieu maar ook voor jouw bedrijf. Je bespaart aanzienlijke kosten voor de verwijdering van afval en betonpuin, terwijl je geld verdient door de verkoop van nieuwe producten die worden gemaakt van restbeton. Hierbij kun je denken aan betonnen legoblokken, maar ook aan verkeersbarrières, keerwanden en betonplaten.

Geen verspilling van beton meer!

Eén ding moet in het achterhoofd worden gehouden als je het Betonakkoord naleeft: verspilling van beton behoort tot het verleden! Zet al je restbeton om in nieuwe producten, en je hebt de eerste stap al gezet. Daarom luidt de slogan van Betonblock®: ‘no concrete to waste’. Wil je meer te weten komen over betonproductie? Bezoek dan de website van Betonblock®.