Duurzaam Zakelijk
Image default
Energie

Besparen op je energierekening doe je zo

Besparen op je energierekening doe je zo

Gas, warmte en licht behoren tegenwoordig tot onze eerste levensbehoefte. Hiermee wordt bedoeld dat we er niet meer zonder kunnen. De energiekosten lopen echter jaarlijks op en dit zie je terug in je portemonnee. Uiteraard zijn de kosten voor je energieverbruik afhankelijk van het energiecontract dat je hebt en je kunt kosten besparen door te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere energieleverancier. Toch is er nog zoveel meer dat je kunt doen om de energierekening omlaag te krijgen. Hierdoor bespaar je niet alleen veel geld, je helpt ook nog eens mee aan een beter milieu. Lees snel verder om meer te weten te komen over hoe jij kunt besparen op je energierekening.

Gebruik LED lampen

Een woning goed verlicht houden is voor vele huishoudens de grootste stroomverbruiker. Hier kun je op besparen door gloeilampen in je woning te vervangen voor energiezuinige ledlampen waarmee je al tientallen euro’s per jaar op stroom kunt besparen. Zorg er daarnaast voor dat je lichten niet onnodig aan laat staan, zelfs als je zuinige lampen hebt.

Wassen op een lagere temperatuur

Wist je dat wassen op 30 graden maar liefst de helft minder kost dan het wassen op 60 graden en een kwart minder dan het wassen op 40 graden? De wasmachine is een grote energievreter doordat het water moet verwarmen. Kouder wassen bespaart dus veel stroom. Om kleding dat vuil is goed schoon te krijgen moet je wel iets langer wassen dan wanneer je lagere temperaturen gebruikt. Hiervoor kun je gebruik maken van de eco-stand die veel wasmachines hebben. Ook kun je bij andere apparaten als de vaatwasser gebruik maken van de eco-stand.

Gebruik een droogrek of waslijn

Een wasdroger is heel handig en lijkt misschien tijdbesparend maar elke keer als je de droger gebruikt kost dit bijna een euro aan stroom. Dit loopt dus snel op als je alle keren dat je de droger in een jaar gebruikt bij elkaar optelt. Met een waslijn of droogrek bespaar je al snel en gemakkelijk op je energierekening. Als zonder een droger leven voor jou echt onmogelijk is kun je op zoek gaan naar een warmtepompdroger met een goed energielabel.

Vervang je CV-ketel

Een CV-ketel vraagt veel stroom en dit zie je direct terug op je energierekening. Wist je dat je een CV-ketel kunt vervangen voor een andere verwarmingsbron? Dit kun je doen door je huis te verwarmen met een airco. Ja je leest het goed, een airco kan je huis ook verwarmen en in de zomer juist weer koeler maken. Met een duo split airco verbruik je veel minder energie voor het verwarmen van de kamers in je woning dan met een cv-ketel omdat de airco een ruimte veel sneller op temperatuur kan brengen. Je kunt ook kiezen voor een verwarmingspomp als vervanger van de CV-ketel, kies dan wel een efficiënte variant die niet continu op vol vermogen draait.

Zet je apparaten uit of haal de stekkers uit de stopcontacten

De meeste apparaten zijn voorzien van een stand-by-stand en schakelen eigenlijk nooit meer helemaal uit. Je kunt deze apparaten enkel volledig uitschakelen door de stekker uit het stopcontact te halen. Dit geldt voornamelijk voor de computer, keukenapparatuur, de televisie en randapparatuur. Bespaar geld door de oplader uit het stopcontact te halen wanneer je een apparaat niet meer gebruikt. De apparaten blijven namelijk stroom verbruiken als de oplader in het stopcontact blijft zitten.