Duurzaam Zakelijk
Image default
Energie

Het isoleren van je woning, zelf of laten doen?

Isolatie van je woning kan een verstandige investering zijn op de lange termijn. Door het isoleren van je huis kun je niet alleen energie besparen, maar ook je comfortniveau verhogen en je huis beschermen tegen de elementen. Er zijn twee manieren om isolatie aan te brengen in je huis: je kunt het zelf doen of het laten uitvoeren door professionals. In dit artikel gaan we in op de gemiddelde kosten voor beide opties en de gemiddelde besparingen op energiekosten door het isoleren van je huis.

Kosten van zelf isoleren

De kosten van het zelf isoleren van je huis kunnen sterk variëren afhankelijk van de grootte van je huis en de mate van isolatie die je wilt aanbrengen. Over het algemeen zijn de kosten van doe-het-zelf isolatie lager dan het inhuren van professionals, maar het kan meer tijd en moeite kosten om de isolatie goed aan te brengen.

Het meest voorkomende isolatiemateriaal dat je zelf kunt aanbrengen zijn rollen glaswol of steenwol. De kosten hiervan variëren van €10 tot €20 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en kwaliteit van het materiaal. Als je bijvoorbeeld een zolder hebt van 40 vierkante meter die je wilt isoleren met 20 cm dikke glaswol, zullen de kosten voor het materiaal rond de €400 tot €800 zijn.

Naast de kosten voor het isolatiemateriaal moet je ook rekening houden met de kosten voor extra materialen, zoals tape, folie en bevestigingsmateriaal. Deze extra kosten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van de omvang van het project.

Kosten van professionele isolatie

Het inhuren van een professionel isolatiebedrijf om je huis te isoleren kan duurder zijn dan het zelf doen, maar het kan de moeite waard zijn om een ​​hoogwaardige en professionele isolatie te garanderen. De kosten voor professionele isolatie variëren afhankelijk van de grootte van je huis en de mate van isolatie die je wilt aanbrengen.

Als je een professioneel bedrijf inhuurt om je zolder te isoleren, kun je rekenen op een gemiddelde prijs van €25 tot €50 per vierkante meter, afhankelijk van het isolatiemateriaal en de omvang van het project. Voor een zolder van 40 vierkante meter kan de totale kosten voor het isoleren door professionals dus tussen de €1.000 en €2.000 liggen. Let goed op dat je altijd kiest voor gecertificeerde isolatiebedrijven zoals bijvoorbeeld van het Isolatiegilde.

Gemiddelde besparingen op energie

Het isoleren van je huis kan leiden tot aanzienlijke besparingen op energiekosten. De gemiddelde besparingen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, de isolatiematerialen die gebruikt worden, en het energieverbruik van je huishouden. Over het algemeen kan een goed geïsoleerd huis tot wel 30% op de energierekening besparen.

Als je bijvoorbeeld €1.000 uitgeeft aan het isoleren van je zolder, en je bespaart daarmee €300 per jaar op energiekosten, dan duurt het ongeveer 3 jaar om je investering terug te verdienen. Daarnaast kan de isolatie ook de

waarde van je huis verhogen en de levensduur van je verwarmings- en koelsysteem verlengen, waardoor je nog meer geld bespaart op de lange termijn.

Bovendien kan isolatie niet alleen helpen om energie te besparen, maar ook om je comfortniveau te verhogen. Goede isolatie kan ervoor zorgen dat je huis in de winter warm blijft en in de zomer koel, waardoor je minder afhankelijk bent van je verwarmings- en koelsystemen. Dit kan niet alleen de kosten van je energierekening verlagen, maar het kan ook de kwaliteit van je leven in huis verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de exacte besparingen op energiekosten afhankelijk zijn van verschillende factoren en dat het daarom verstandig is om een professionele energie-audit te laten uitvoeren om een ​​nauwkeurige schatting te krijgen van hoeveel geld je kunt besparen.

Conclusie

Het isoleren van je huis kan op de lange termijn een slimme investering zijn die niet alleen energie bespaart, maar ook de waarde van je huis verhoogt en je comfortniveau verbetert. Of je nu kiest voor doe-het-zelf isolatie of professionele isolatie, het is belangrijk om de kosten en besparingen op energiekosten zorgvuldig af te wegen voordat je aan de slag gaat. Het kan ook nuttig zijn om een ​​professionele energie-audit te laten uitvoeren om een ​​nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten en besparingen voor jouw specifieke situatie. Met de juiste isolatie kun je op de lange termijn veel geld besparen op energiekosten en tegelijkertijd je huis comfortabeler maken en de waarde ervan verhogen.