Duurzaam Zakelijk
Image default
Energie

Onderhoud van je noodstroomaggregaat is belangrijk

Zorg voor onderhoud van je noodstroomaggregaat

Onderhoud aan een noodstroomaggregaat is van groot belang omdat je zorgt voor stroom op punten waar dat normaal niet aanwezig is. Het is belangrijk dat je kunt bouwen op dit tijdelijke netwerk. Denk aan een ziekenhuis waar een stroomuitval levensbedreigend kan worden en waar een noodstroomaggregaat oplossing kan bieden. Maar tevens moet je je aggregaat onderhouden om te zorgen dat deze voldoet aan alle keuringen en certificaten die er binnen de wereld van generatoren zijn. Onderhoud je noodstroomaggregaat daarom voldoende en zorg voor een gegarandeerd werkend systeem.

Hoe werkt een noodstroomaggregaat precies?

Een noodstroomaggregaat wordt ook wel een NSA genoemd. Het is een mobiele stroomtoevoer die kan worden ingezet wanneer er op het betreffende punt geen stroom (meer) beschikbaar is. In de aggregaat zit een verbrandingsmotor die de boel draaiende houdt. Eventueel kan deze nog uitgevoerd zijn met een accu daarbij of zelfs met een derde element: zonnepanelen.

Hoe voer je onderhoud aan je noodstroomaggregaat uit?

Controleer op jouw noodstroomaggregaat op een door jezelf bepaald moment nog voldoende functioneert. Maak je gebruik van een generator dan heb je hierbij aan een jaarlijkse keuring te voldoen. Het is handig om daarnaast zelf maandelijks een inspectie uit te voeren. Kijk op dat moment of er aan de buitenkant opvallende zaken te zien zijn, of er gebreken zijn of dat er zichtbare deuken of scheurtjes aanwezig zijn op plekken waar die niet horen. Ook kun je kiezen om te proefdraaien om te zien of jouw generator of aggregaat nog naar behoren werkt.

Proefdraaien om zelf te testen

Je kunt op twee manieren proefdraaien als voorbereiding op het onderhoud van je noodstroomaggregaat. Dit kan zowel belast als onbelast. Kies je voor belast draaien dan kijk je of het vermogen van de NSA nog intact en stabiel is. Je maakt hierbij gebruik van het netwerk dat normaal bij noodgevallen bediend zou worden of op een extern netwerk. Wil je liever onbelast proefdraaien dan test je of de NSA aanslaat en of de motor stabiel blijft draaien. Een nadeel van deze testvorm is dat de brandstof slechts deels wordt verbrand. Hierdoor kan roetvorming ontstaat waardoor deze vorm van testen niet te lang en niet te vaak kan mag gebeuren. Onderhoud op je noodstroomaggregaat gebeurt dus een keer in het jaar sowieso en is aan te raden om ook zelf uit te voeren.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/onderhoud-noodstroomaggregaat-nsa/