Duurzaam Zakelijk
Image default
Energie

Thermostaat, een ieder kan deze bedienen

Thermostaat voor iedereen

Iedereen kan een thermostaat hoger zetten. Of? We onthullen voor welke temperaturen de niveaus op de thermostaat staan, waarom je niveau 5 gratis krijgt – en hoe je je nooit meer zorgen hoeft te maken over het regelen van jezelf. Hoe goed te verwarmen met de thermostaat.

Een conventionele thermostaat van niveau 1 tot 5 lijkt een beetje op een vragenlijst. Hoe een koukleum ben je? Kruis aan op een schaal van 1 tot 5! En net als bij de vragenlijst, hebben mensen de neiging om het midden te kiezen om niet fout te gaan. Dat past ook: Niveau 3 komt overeen met rond de 20°C, oftewel de woonkamer temperatuur.

Waarom er geen temperatuuraanduidingen op thermostaten staan.

Je zou er eigenlijk de °C-waarden op kunnen schrijven, maar doe het toch niet omdat de temperatuur in de kamer niet afhangt van hoe ver de thermostaat omhoog staat. De beste slimme thermostaat van www.thermostaat.net werkt altijd in het spanningsveld tussen je gewenste en je omgevingstemperatuur. De schaal wordt alleen als grove richtlijn gebruikt: laag, gemiddeld, hoog.

Hoe een radiatorthermostaat werkt.

Concreet zit er een vloeistof in de thermostaat kop die de klep naar de radiator regelt. Hij bepaalt hoeveel verwarmingswater er naar de radiator stroomt en reageert als een sensor op de reeds in de ruimte aanwezige temperatuur. Ervan uitgaande dat u de thermostaat op stand 3 zet, voelt u de radiator opwarmen. Op een later moment wordt het echter weer koeler. De vloeistof in de thermostaat merkt dat het al warm is in de kamer en smoort dienovereenkomstig de toevoer van verwarmingswater naar de radiator.

Waarom radiatoren niet afgedekt mogen worden.

Om deze reden mag een thermostaat niet worden afgedekt door gordijnen of meubels. Anders reageert de thermostaat niet op de temperatuur in de kamer. Hier hoopt de warmte zich op en de klep smoort de toevoer van verwarmingswater naar de radiator. Omgekeerd laat de klep overtollig verwarmingswater door naar de radiator wanneer u ventileert. Zet daarom altijd de thermostaat lager bij het openen van het raam en neem een ​​pauze tijdens het verwarmen.

Thermostaat: hoe je level 5 economisch kunt bereiken.

Niveau 5 komt overeen met een temperatuur van rond de 28°C. Een ruimte warmt bij niveau 5 niet sneller op dan bij niveau 3. Het betekent alleen dat je streeft naar een hoge ruimtetemperatuur. Met niveau 3 wordt het net zo snel warm. Bovendien bespaart elke graad ca. 6% minder stookkosten. Correct verwarmen met de smart thermostaat betekent ook: voorzichtig hoger zetten.

Gebruik een programmeerbare of slimme thermostaat.

Je kunt het regulerende werk ook opgeven. Slimme thermostaten, bijvoorbeeld van °tado, regelen de verwarming intuïtief op basis van de aanwezigheid van bewoners en het weer. Als de zon bijvoorbeeld op het raam schijnt, corrigeert de verwarming de temperatuur automatisch naar beneden. U hoeft zich dus geen zorgen meer te maken of u wel goed verwarmt. Volgens de fabrikant ligt het besparingspotentieel op stookkosten rond de 31%. Hoe de slimme thermostaten precies werken, ontdek je in onze test.