Duurzaam Zakelijk
Image default
Financiële diensten

De brug van markt naar advies

Stel, u wil als expat financieel advies inwinnen, hoe gaat dat in zijn werk? Een financieel adviseur gaat uw financiële positie na, waarna hij of zij kijkt wat de mogelijkheden op de financiële markt zouden kunnen zijn. Maar hoe werkt de financiële markt precies? Iedereen krijgt er bijna dagelijks mee te maken, ook als je als expat financieel advies zou willen krijgen. De beurs komt op het nieuws, soms positief en soms heel negatief. Iedereen heeft wel eens van aandelen gehoord, maar verder bivakkeren de financiële markten en alles wat daarmee te maken heeft maar vaag in het collectieve bewustzijn. Wat is de financiële markt precies en hoe gaan de spelers daarop te werk?

Wat is de financiële markt?

Een financiële markt bestaat kort gezegd uit de optelsom van het aanbod en de vraag van financiële producten. De mensen, instanties en bedrijven die vragen om financiële producten zijn onder andere consumenten die leningen willen aangaan (zoals een hypotheek), bedrijven die risico’s willen uitsluiten (bijvoorbeeld via opties) of overheden die geld willen vergaren op de kapitaalmarkt om hun uitgaven te kunnen bekostigen. Het aanbod van financiële producten komt veelal van spaarders die vermogen beschikbaar stellen, banken die meer gecompliceerde beleggingsproducten creëren en bedrijven die aandelen uitgeven.

Hoe werkt de financiële markt?

Het doel van de financiële markt is het transporteren van financiële middelen van degenen die het momenteel niet nodig hebben (de aanbieders) naar degenen die het wel nodig hebben (de vragers). Dit lijkt misschien een simpel gegeven, maar dit proces is in de praktijk ontzettend gecompliceerd. Er zijn veel verschillende soorten markten waar in veel verschillende producten wordt gehandeld. Denk bijvoorbeeld aan de aandelenmarkt, crypto currencies, opties en obligaties. Waar deze verschillende markten vroeger allemaal fysiek plaatsvonden, zijn ze nu bijna allemaal gedigitaliseerd. Vragers en aanbieders kunnen vanaf hun laptop de financiële markt betreden. Zo worden de producten die daarop aangeboden worden, voor iedereen toegankelijk.