Duurzaam Zakelijk
Image default
Nieuws en media

De ontwikkeling van camera-apparatuur door de jaren heen

Camera-apparatuur is door de jaren heen flink veranderd. De eerste camera’s waren groot, log en onhandig. Vandaag de dag kan je prima opnames maken met een smartphone die zo klein is dat hij in je broekzak past. Niet alleen de techniek is veranderd, ook de manier van filmen is veranderd. Cameraprofessionals zijn met de tijd meegegaan. Veel werkzaamheden worden digitaal verricht. Waar je voor filmopnames vroeger een hele cameraploeg inhuren moest, volstaat een cameraman inhuren vandaag de dag ook. Deze is namelijk steeds meer allround.

Inhuren van een cameraploeg

Ooit naar de aftiteling van een speelfilm gekeken? Juist: honderden mensen hebben er hun steentje aan bijgedragen, niet alleen de regisseur en de acteurs, ook talloze techneuten. Ook het produceren van een commerciële film is geen gemakkelijke opgave. Lang niet altijd kan dit door één persoon (een allround cameraman) voor zijn/haar rekening worden genomen. Vandaar dat de rollen verdeeld worden en meerdere professionals met de klus aan de slag gaan. Soms is één cameraman voldoende, soms heb je er twee nodig. Dan is er vaak nog een regisseur, een geluidsman en een video editor. Soms zijn er zelfs visagisten aanwezig op de set.

Topploeg Pro Motion Film

Ook bij Pro Motion Film werken we niet alleen. Door de rollen te verdelen, kunnen we ons ieder op onze eigen taak focussen en het beste in onszelf naar boven halen. Ook vullen we elkaar naadloos aan. Sparren en discussiëren hoort erbij, maar uiteindelijk komen we er samen uit.

Hoe we elkaar aanvullen

We werken bij Pro Motion Film bij voorkeur met een ploeg van drie (een soort heilige drie-eenheid). We wisselen ideeën uit, overleggen en verdelen taken. Met z’n drieën weet en zie je meer dan één. Even heel praktisch: zes handen kunnen meer dan twee. Filmen vanuit meerdere hoeken kan alleen als meerdere mensen een camera vasthebben. De camera’s van nu zijn veel beter te hanteren dan die van, pak ‘m beet, dertig jaar geleden, zodat we als professionals ieder veel bewegingsvrijheid hebben. Met z’n drieën zijn we altijd druk bezig, is er niemand die er maar een beetje bij hangt en hoeven we elkaar ook geen slag in de rondte te werken. Haasten en stressen is nooit een goed idee. Dat komt de kwaliteit van video niet ten goede.

Wanneer is een cameraploeg een vereiste?

Een cameraploeg komt goed van pas bij prestigieuze bedrijfsvideo’s of – presentaties. Ook als er live gefilmd moet worden tijdens een evenement (en het ‘overdoen’ van een take er niet bij zit), ben je in het voordeel als meerdere mensen tegelijkertijd het moment suprême vastleggen. Behalve cameramannen heb je ook nog iemand ‘achter de schermen’ die het overzicht bewaart.