Duurzaam Zakelijk
Image default
Elektronica en elektriciteit

Een printer goedkoop en goed

Printers zijn apparaten die erg duur zijn, maar toch vaak erg handig. Het gebeurd immers vaak dat je even een documentje geprint nodig hebt en dan is het toch vervelend als je dan daarvoor naar de bibliotheek moet of een vriend moet vragen of iets dergelijks. De prijs is vervelend, maar tegenwoordig valt daar iets te doen en dat iets is ook nog eens goed voor het milieu.

Refurbished producten

Steeds meer producten komen refurbished beschikbaar. Dit houdt dus in dat bijvoorbeeld een kleurenprinter die kapot is wordt gekocht door iemand voor een laag bedrag, want tja, de printer werkt niet meer en vervolgens weer wordt gerepareerd. Hij verkoopt hem natuurlijk voor wat meer, omdat hij wel winst wil maken van het werk dat hij heeft gedaan ervoor, maar dat bedrag is nog altijd lager dan wat je zou betalen voor een compleet nieuwe printer. Daarnaast draag je ook minder bij aan de verspilling van materialen. Die apparaten kunnen blijkbaar nog prima herbruikt worden en het zou dus zonde zijn om dan een nieuwe printer te kopen, waar weer allerlei nieuwe materialen voor gebruikt zullen zijn.

Tweedehands dingen kopen

Een tweedehands printer is natuurlijk ook een goede optie. Hierbij gaat het dus niet persé om een printer die kapot was, maar die gewoon weg is gedaan door iemand. Dit kan dus ook bijvoorbeeld zijn omdat die persoon een betere printer nodig had, bijvoorbeeld een overstap van een printer die zwart wit print naar een printer die ook kleur kan printen. Of het is gewoon iemand die er een wat decadente levensstijl op na houdt. In ieder geval gaat het erom, dat een printer die tweedehands is het vaak nog prima kan doen, terwijl deze een stuk goedkoper is en anders toch wordt weg gedaan.

Consumptiemaatschappij

Helaas zorgt onze maatschappij van consumptie ervoor dat producten niet worden gemaakt om lang mee te gaan. Ze worden vaak zo ontworpen dat ze na een paar jaar weer kapot zijn en dan vervolgens weer vervangen kunnen worden. Anders dan verdient het bedrijf die ze maakt natuurlijk na een paar jaar helemaal geen geld meer, omdat dan iedereen al voorzien is van een printer. Dit is een cultuur die verspilling in de hand speelt en eigenlijk haast onvermijdelijk maakt. Mogelijk zou een oplossing kunnen zijn om er een ciruculaire economie van te maken, waarin de materialen steeds worden herbruikt na het uit elkaar halen van apparaten.

 

https://refurbishedprinter.nl/