Duurzaam Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

De Voor en Nadelen van ecologische Meubels

Metaal is een van de meest robuuste en sterke materiaalsoorten die gebruikt worden bij het vervaardigen van meubelen. Het vervaardigen van meubelen met bijvoorbeeld aluminium, ijzer en metaal kan allemaal. Indien je jouw tuin in Amsterdam wilt aankleden met leuke meubelen zit je iedere keer maar weer met het dilemma wat voor materiaalsoort je nou eigenlijk moet verkiezen om een mooi en ecologisch meubel welke nog lang mee zal gaan te selecteren. Hier is een overzicht van de voor- en nadelen van ecologische en metalen type meubels.

Aluminium Meubels

Het materiaal aluminium heeft een zilverwitte kleur en is een metallisch element met goede geleidende en thermische eigenschappen. Aluminium wordt vaak toegepast wanneer er een robuust, stevig, corrosiebestendig onderdeel vervaardigd dient te worden, welke tevens licht van gewicht dient te zijn. Meubelen die gemaakt zijn van aluminium bieden extra sterkte en duurzaamheid aangezien aluminium vele malen lichter is dan ijzer. Zeer ecologische keuze dus!

Deze materiaalsoort roest niet, is relatief licht en vraagt minimaal onderhoud. Het is vrijwel overal voor toepasbaar zoals bij een container ombouw, een frame die de afvalcontainer voorziet van een stijlvol jasje. 

Metalen Meubels

Een metalen meubel wordt gevormd uit platen en buizen van staal welke via buigen, snijden, zagen, lassen, ponsen en uiteindelijk een oppervlaktebehandeling omgevormd worden tot kasten, tafels of andere stijlvolle meubels zoals een buitenkeuken staal. 

Voordeel: minimaal onderhoud

Het onderhouden van meubels van metaal vraagt nagenoeg geen onderhoud. Het af en toe wassen en eventueel aanbrengen van een speciale was, is afdoende. Metaal kan wel gaan roesten wat het materiaal verzwakt. Indien dit het geval is, dient dit oppervlak zo snel mogelijk behandeld te worden met als doel het metaal een beschermende laag te bieden tegen weersinvloeden wat de levensduur zal verlengen.

Voordeel: sterkte en stabiliteit

Metaal is een sterk en stabiel materiaal wat het duurzamer maakt dan andere materiaalsoorten. Dit kan wat betreft de langere termijn geld besparen aangezien het minder snel vervangen dient te worden. Metaal zal wellicht her en der een krasje gaan vertonen in de coating of verf, de structuur en constructie blijft daarentegen onaangetast en solide. 

Voordeel: stijlvol

Metaal klinkt wellicht als een vieze, grijze, donkere materiaalsoort. In de praktijk wordt het gezien als een veelzijdig materiaal, wat gevormd kan worden tot ieder uiterlijk en stijl. Door het te combineren met kussens en andere decoraties wordt het steriele en koude uiterlijk juist heel modern en stijlvol. 

Nadeel: ecologische voetafdruk

Ieder meubelstuk wordt gemaakt van een bepaald materiaal welke via een keten van processen uiteindelijk bij de klant terecht komt. In het geval van metaal is deze keten van processen vanaf grondstof tot eindproduct een niet bepaald duurzame. Hout daarentegen is een duurzamer en milieuvriendelijker product aangezien het niet vanuit mijnen via grote energieslurpende hoogovens en verdere processen uiteindelijk omgevormd wordt tot een buis, koker of plaat. 

Voordeel: duurzaamheid

Een van de grootste voordelen van metalen meubelen is de duurzaamheid. Het is een uitzonderlijk robuust materiaal wat het tot een prima keuze voor terrasmeubilair zoals een picknicktafel staal maakt. De vervangingsduur van een metalen meubel ten opzichte van een houten meubel is vele malen langer. Zoncoalitie streeft er naar om niet alleen de meubels ecologisch te maken maar ook het volledige zonnestroom project van vastgoedpanden te verduurzamen in Nederland. 

Nadeel: ergonomie

Metaal is ten opzichte van andere materialen een zware keuze aangezien het een groot gewicht en afmeting heeft wil het toegepast worden als meubel. De afmeting en daarmee zwaarte maken het moeilijker om het te verplaatsen in de tuin. 

Nadeel: warmtebestendigheid

Meubelen welke vooral in de zon geplaatst worden, zijn aan de zon en warmte onderhevig. Het is bij metaal onaangenaam indien deze te heet worden om op te zitten. Het wil zelfs zo heet worden dat het brandwonden kan veroorzaken, oftewel levensgevaarlijk. Indien het klimaat koeler is, zal het koud aanvoelen, wat het comfort nadelig beïnvloeden zal. Dit is in het geval van houten meubelen minder van toepassing. 

 

https://duurzaamzakelijk.nl/voordelen-en-nadelen-van-ecologische-meubels/