Duurzaam Zakelijk
Image default
Materialen

Uitleg over de vingerlastechniek

Vingerlassen is een techniek die niet zo heel erg bekend is maar toch vaak wordt gebruikt. Bij het gebruik van de vingerlastechniek worden lange houten balken aan elkaar vastgemaakt met behulp van houten ‘vingers’. Hierdoor ontstaat een stevige verbinding tussen twee houten balken welke vervolgens gebruikt kan worden voor het ontwerpen en bouwen van een speelhuis, meubels of een pergola. Het vingerlassen van hout is een techniek dat erg stevig, duurzaam en milieuvriendelijk is. Met deze techniek is er namelijk geen sprake van resthout waardoor geen onnodig hout hoeft te worden ingekocht. Het vingerlassen van hout is dus een ideale en duurzame manier om grote balkverbindingen te maken.

Wat is de vingerlastechniek? 

De vingerlastechniek is dus een techniek om verbindingen te leggen tussen twee houten balken. Maar hoe werkt dit nu precies? Door de uiteinden van de balken dusdanig te slijpen ontstaat er een soort kam met toelopende tanden of vingers. Deze vingers worden in elkaar geplaatst met een beetje lijm zodat een stevige lange balk ontstaat. Deze balk heeft als voordeel dat deze enorm stevig is en op maat gemaakt kan worden. Bovendien is de balk veel rechter dan een balk die is gelijmd omdat het hout veel minder gaat werken en veel minder gevoelig is voor diverse weersomstandigheden. Wanneer je kijkt naar een gelijmde balk zie je dat er een zwakke plek op de balk ontstaat. Bij het gebruik van de vingerlastechniek blijft deze zwakke plek afwezig waardoor de balk over de hele linie zeer sterk is. Door deze techniek te gebruiken heb je veel minder resthout wat goed is voor het milieu, maar ook goed voor je eigen portemonnee.

Waar kan je de vingerlastechniek voor gebruiken? 

De vingerlastechniek wordt gebruikt voor het maken van lange houten balken die zeer sterk zijn. Ze vertonen geen zwakke plekken en de balken zijn zeer recht. Hierdoor zijn deze balken zeer geschikt voor het maken van meubelen maar ook voor het gebruik binnen de houtenskeletbouw en het maken van kozijnen voor ramen en deuren. De toepassing van vingergelast hout is eindeloos en doordat de balken eenvoudig op maat te maken zijn is er voor iedere klus een perfecte balk te vinden. De vingerlastechniek is al toepasbaar op stukken hout van 20 centimeter lang, dus ook wanneer je kleine balken nodig hebt is deze techniek goed toe te passen. Zeker wanneer je de techniek wilt gebruiken voor het maken van meubels zijn kleine rechte balken echt een must.

Ben je dus op zoek naar lange, houten balken voor het bouwen van een speelhuis, pergola of het bouwen van meubels? Denk dan eens aan het gebruik van de vingerlastechniek. Deze techniek zorgt voor stevige lange balken die enorm recht zijn en zeer stevig. Het gebruik van deze balken is zeer veelzijdig en doordat ze op maat gemaakt kunnen worden is er voor iedere klus wel een vingergelaste balk te vinden. Doordat de balken zeer recht zijn en recht blijven zijn de balken ook geschikt om te gebruiken bij het bouwen van een houten skelet of het bouwen van kozijnen van ramen en deuren.