Duurzaam Zakelijk
Image default
Elektronica en elektriciteit

Een stoppenkast of meterkast laten plaatsen

Een stoppenkast of meterkast is een belangrijk onderdeel van elk huishouden. Het regelt de stroomtoevoer van het elektriciteitsnetwerk naar jouw huis en verdeelt deze over de verschillende circuits en stopcontacten in jouw huis. Als je een nieuwe stoppenkast of meterkast wilt laten plaatsen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we wat je moet weten voordat je een stoppenkast of meterkast laat plaatsen. Liever uitbesteden? Dat kan bij Houtman Inspecties

Wanneer moet je een stoppenkast of meterkast laten plaatsen

Er zijn verschillende redenen waarom je een nieuwe stoppenkast of meterkast nodig zou kunnen hebben. Bijvoorbeeld als jouw huidige stoppenkast verouderd is en niet meer aan de huidige veiligheidsnormen voldoet. Een andere reden kan zijn dat jouw stroombehoefte is veranderd, bijvoorbeeld door de aanschaf van nieuwe elektrische apparaten of uitbreiding van jouw woning.

Hoe werkt een stoppenkast of meterkast?

Een stoppenkast of meterkast ontvangt de elektriciteit van het elektriciteitsnetwerk via een hoofdaansluiting. De stroom wordt verdeeld over verschillende groepen, die elk een eigen stroomkring hebben. Elke groep is beveiligd door een zekering of een automaat, die de stroomtoevoer naar die groep afsnijdt als er te veel stroom doorheen gaat. Dit voorkomt overbelasting en kortsluiting.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een stoppenkast of meterkast?

Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij het plaatsen van een stoppenkast of meterkast. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de stoppenkast of meterkast voldoet aan de huidige veiligheidsnormen en dat deze geschikt is voor jouw stroombehoefte. Daarnaast moet de stoppenkast of meterkast op een veilige en toegankelijke plek worden geplaatst, zodat deze in geval van nood gemakkelijk bereikbaar is.

Hoeveel kost het laten plaatsen van een stoppenkast of meterkast?

De kosten voor het laten plaatsen van een stoppenkast of meterkast zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type stoppenkast of meterkast en de omvang van de installatie. De kosten kunnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

Een stoppenkast of meterkast is een belangrijk onderdeel van jouw woning en het is belangrijk dat deze voldoet aan de huidige veiligheidsnormen en geschikt is voor jouw stroombehoefte. Als je een nieuwe stoppenkast of meterkast wilt laten plaatsen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten, zoals de veilige en toegankelijke plaatsing en de kosten van de installatie. Raadpleeg altijd een professionele elektricien voor het plaatsen van een stoppenkast of meterkast