Duurzaam Zakelijk
Image default
Energie

Tuinverlichting

Je hebt een tuin en wilt er graag verlichting in hebben om het een leuke sfeer te geven wanneer je in de avond in je tuin wilt zitten. Het is natuurlijk ook erg handig om verlichting in je tuin te hebben. Er zijn ontzettend veel unieke en leuke manieren om je tuin te verlichten. Je hebt misschien wel gezien dat elke tuin anders is en dit geld dan ook als het gaat om tuinverlichting. 

Wel is het zo dat er veel factoren te overwegen zijn wanneer je tuinverlichting neemt. In deze blog wordt er uitgelicht hoe je je tuin kunt verlichten. Er zullen een paar eenvoudige strategieën gegeven worden om de hele tuin goed te verlichten. Ook worden er veiligheidstips gedeeld, waar je rekening mee moet houden bij het opzetten van de tuinverlichting. 

 

Welke verlichting? 

Je kunt in je tuin niet dezelfde verlichting gebruiken als in je huis. Er zijn verschillende verlichtingen die goed werken in de meeste tuin settings. 

Het eerste type licht dat de meeste mensen kennen is de lantaarnpaal. De lantaarnpaal is een typische buitenlamp en kan worden gebruikt in vele omgevingen, waaronder de tuinen. Ze worden vanaf de grond geïnstalleerd en staan rechtop. Ze zijn goed voor het verlichten van hogere planten en paden. Lantaarnpalen zijn dan ook in verschillende maten verkrijgbaar. Het ligt er maar net aan hoe groot je tuin is en wat je wilt verlichten. 

 

Een andere veel gebruikt type verlichting in de tuin is een hanglamp. Hanglampen worden meestal opgehangen aan bomen of muren. TL- verlichting is een van de meest voorkomende soorten verlichting die in tuinen worden gebruikt. Deze reflectorlampen zijn perfect voor het verlichten van de verschillende niveaus in je tuin. Ze zijn ook geschikt voor veiligheidsdoeleinden. 

 

LED-lampen zijn ontzettend populair. Deze lampen gaan langer mee dan de meeste andere lampen en verbruiken minder elektriciteit. Deze lampen zijn ook nog eens erg efficiënt. 

 

Verlichting op zonne-energie is populair voor degenen die graag energie willen besparen. Zonne-energie lampen zijn alleen niet zo sterk als andere lampen. 

 

Dan zijn er nog veranda verlichting en schijnwerpers. Deze verplichtingen kunnen ook als tuinverlichting worden gebruikt. Deze worden voornamelijk gebruikt voor de veiligheid, maar de esthetiek van deze verlichting is een mooie toevoeging. 

Kleine tuin verlichten

Het kan ook zijn dat je niet al te veel verplichtingen in je tuin wilt hebben, omdat je een kleine tuin hebt. Hoewel je je tuin goed verlicht wilt hebben, kan het zo zijn dat je een te felle tuin krijgt. Bij een kleine tuin wordt er aangeraden om een paar TL-lampen te nemen van gemiddeld vermogen om de verschillende hoeken en niveaus van je tuin te bereiken. Daarnaast kun je enkele wandlampen en LED-lampen gebruiken om de resterende donkere plekken te bedekken. Met een goede led openbare verlichting kan je tuin optimaal verlicht worden. Probeer geen lampen van meer dan 12 volt te gebruiken. Alles daarboven kan een kleine tuin overbelasten. 

 

Beveiliging 

Veel mensen nemen ook verlichting in hun tuin voor de veiligheid. Veiligheid is altijd belangrijk om rekening mee te houden. Zorg dat je bij het aanschaffen van verlichting dus ook denkt aan de veiligheid. De tuin is een heerlijke plek om te ontspannen en dus ook in de avond. Je moet nog wel kunnen zien of er een indringer zou kunnen komen. Als je ervoor kiest om verlichting te nemen voor de beveiliging dan kun je het beste veranda verlichting of schijnwerpers nemen. Lampen met een bewegingssensor zijn een andere goede veiligheidsmaatregel. Houd er wel rekening mee dat je verlichting niet het terrein van je buren bereikt.