Duurzaam Zakelijk
Image default
Financiële diensten

Alles over aanvullend pensioen

Aanvullend pensioen 

Aanvullend pensioen is een aanvulling op je wettelijke pensioen. Aanvullend pensioen wordt meestal uitbetaald als je met pensioen gaat of als je het moment bereikt dat je wettelijk op pensioen zou kunnen gaan. Daarnaast voorziet een aanvullend pensioen vaak een overlijdensdekking. 

 

De uitkering van aanvullend pensioen duurt minimaal vijf jaar. Het maximale bedrag wat mag worden uitgekeerd is € 22.735 en het minimale bedrag is € 4.000. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de uitkering. De meeste werkgevers bieden een pensioenregeling aan, je bent dan ook verplicht om daaraan deel te nemen. 

 

Wat is het verschil tussen pensioen en aanvullend pensioen? 

Als je met pensioen gaat krijg je een basisinkomen volgende de (AOW) algemene ouderdomswet. Bij je werkgever bouw je meestal een aanvullend pensioen op. Het is ook mogelijk om zelf een particuliere verzekering af te sluiten. 

 

Hoe krijg je aanvullend pensioen? 

Het opbouwen van je eigen pensioen kan op verschillende manieren. Het is mogelijk door middel van banksparen, met andere woorden pensioensparen. Daarnaast is het ook mogelijk om pensioen beleggen als optie te kiezen of een lijfrente verzekering aan te schaffen. Dit zijn opties om je aanvullend pensioen op te bouwen met belastingvoordeel. Je kan ook zelf sparen of beleggen voor je pensioen, een voordeel hiervan is dat je toegang hebt tot je eigen geld. 

 

Als je uiteindelijk toch te weinig inkomen hebt, is het ook mogelijk om te blijven werken ondanks dat je met pensioen bent. Dit heeft dan ook geen gevolgen voor je andere inkomsten.

 

http://scildon.nl/aanvullend-pensioen/