Duurzaam Zakelijk
Image default
Elektronica en elektriciteit

Welke verschillende elektrische componenten zijn er?

Elektronische componenten zijn onderdelen die gebruikt worden in verschillende elektronische apparatuur. Elektronische componenten kunnen worden onderscheiden in twee hoofdcategorieën, namelijk passieve elektronische componenten en actieve elektronische componenten.

Passieve elektronische componenten

Passieve elektronische componenten worden ook wel elektrische componenten genoemd. Onder passieve elektronische componenten kan worden verstaan alle elektronische componenten die hun functie in een circuit kunnen uitoefenen zonder hiervoor een toegewijde energiebron nodig te hebben. Producten die in deze categorie vallen zijn onder andere verbindingsdraden, weerstanden, condensatoren, transformatoren, spoelen, lampen, zekeringen en schakelaars.

Actieve elektronische componenten

Actieve elektronische componenten

Actieve elektronische componenten zijn componenten met versterking. Actieve elektronische componenten kunnen een spanning of stroom versterken. Producten die hieronder vallen zijn onder andere de gestuurde halfgeleiders zoals de transistoren, geïntegreerde schakelingen, operationele versterkers, een triac, thyristoren en elektronenbuizen zoals de triode, de tetrode en de pentode.

Heb jij zelf een bepaald elektronisch component nodig? Je kan alle elektronische componenten vinden op tme.eu.

Veel gebruikte elektronische componenten

Weerstanden zijn een van de meest gebruikte elektronische componenten. De functie van weerstanden is het weerstaan van stroming door elektrische stroom af te voeren. Weerstanden worden om die reden in elektrische netwerken gebruikt.
Ook transformatoren worden veel gebruikt. Een transformator brengt elektrische energie van het ene circuit over naar het andere met een toe- of afname van de spanning. In veel apparaten zit een transformator om de netspanning naar beneden te transformeren zodat het apparaat goed werkt.

In veel moderne elektronica worden transistors gebruikt. Een transistor is een versterker en elektronische schakelaar. In alle digitale apparaten zit een transistor. Transistoren vormen bijvoorbeeld het fundament van de moderne computer.

Dan heb je nog de thyristor. Een thyristor is een halfgeleider met de werking van een elektronische schakelaar. Een thyristor kan grote vermogens bij hoge spanningen schakelen. Hierbij komt betrekkelijk weinig verlies kijken. Thyristors worden vaak gebruikt in de vermogenselektronica.

Het meest eenvoudige elektronische component die hier genoemd wordt is de schakelaar. Een schakelaar regelt het stroomcircuit en schakelt tussen een gesloten of open circuit.