Duurzaam Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Een hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp heeft nog niet iedereen, maar dat wordt wel tijd. Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp verplicht en wordt dit het nieuwe normaal. Als de Cv-ketel vervangen wordt dan komt daar een hybride warmtepomp voor in de plaats. Dit alternatief is duurzaam om je woning te verwarmen en bovendien wordt hiermee het gasverbruik vermindert. Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen elektrisch en gas en werkt voornamelijk op elektriciteit. Je koppelt de pomp aan je Cv-ketel. De pomp zorgt voor het grootste deel van warmte in je huis en de Cv-ketel springt pas bij wanneer dat nodig is.

 

Voorwaarden

Als je een hybride warmtepomp laat plaatsen dan hangen daar een aantal voorwaarden aan vast. Zo heb je natuurlijk de aanschafkosten. Deze kosten liggen al snel tussen de €4000 en de €6000 euro inclusief de BTW en de installatie. Er is een regeling waarmee je subsidie kan aanvragen voor een pomp. Verder speelt de isolatiegraad van de woning een rol. Als de woning goed geïsoleerd is dan is de pomp geschikt. Als de woning niet goed geïsoleerd is dan is er kans dat de pomp niet genoeg warmte kan leveren. Verder is het gasverbruik ook een voorwaarde. Je moet door de pomp bijdragen aan een lagere gasrekening. Een andere voorwaarde is het elektriciteitsverbruik. De pomp bespaart gas, maar heeft wel elektriciteit nodig om te kunnen werken. Bij een goed geïsoleerd huis levert dit kostenbesparing op.

 

Realisatie

Hoe worden al die hybride warmtepompen gerealiseerd? Dat wordt gedaan door installatiebedrijven. Deze bedrijven zien de aanvragen voor zowel warmtepompen als zonnepanelen enorm toenemen. Vaak zitten ze voor een half jaar vooruit al vol met aanvragen en dat is een probleem. Niet alleen zitten ze vol, ook hier heerst een personeelstekort. Bedrijven zijn genoodzaakt om projecten uit te stellen en dat is niet altijd fijn, want voor 2026 moet overal een hybride warmtepomp hangen.