In de huidige tijd waarin er van alles gebeurt met de energieprijzen, zijn er steeds meer energiebedrijven die geen vaste contract mee aanbieden. Zo kun je nog wel klant bij ze worden, maar dan wel op basis van een dynamische prijs. Een dynamische prijs wil eigenlijk niets meer zeggen dan dat je geen vaste prijs meer betaald voor je gas en elektra. Zo profiteer je dus direct van een lagere prijs, maar betaal je ook direct meer wanneer het duurder wordt. Waar dit tot aan enkele jaren geleden nog niet mogelijk was, zien we dat dit inmiddels natuurlijk deel uit nood geboren, steeds gangbaarder wordt. Zo kun je door een app zien wat de prijzen per uur zijn en kun je op basis daarvan bepalen of de wasmachine misschien beter een uur later kunt laten draaien.
Wat is het verschil tussen een dynamische en variabele prijs?
Er ontstaat nog wel eens de nodige verwarring wanneer we het hebben over een dynamische prijs en een flexibele prijs. Logisch, want je zult denken dat deze beide exact hetzelfde zijn. Toch is dit niet het geval. Wanneer we het hebben over een dynamische prijs dan betekent dit de prijs die van uur tot uur wordt gerekend. Hebben we het over een variabele prijs, dan betekent dit dat je geen contract meer hebt, maar de prijs ieder half jaar door de energieleverancier mogen worden aangepast. Dit is doorgaans op 1 januari en ook op 1 juli.
Waarom een dynamische prijs nu gunstig is
Uiteraard is een vast contract het beste wat je momenteel kunt hebben. De kans dat jij tot de groep hoort die dit nu nog steeds heeft, is vrij klein. Heb je dit wel, dan ben je een absolute spekkoper en mag je van geluk spreken dat je nog niet de hoofdprijs betaald. Heb je geen contract meer, dan is een dynamisch contract het meest voor de hand liggend. Zo weet je namelijk van uur tot uur waar je aan toe bent en kun je voor jezelf bepalen of het met het huidige uurtarief verstandig is om te douchen of om nog even te wachten. |
https://www.energieprijzengids.nl |