Duurzaam Zakelijk
Image default
Industriële goederen en diensten

DE CONFRONTERENDE PLASTIC SOEP

Het is een schrijnend probleem, zwerfvuil wat onder andere dierenleed veroorzaakt.

De naam zegt het al, een soep van plastic. Zo ontzettend veel plastic afval wordt dagelijks wereldwijd gedumpt. En dat op plekken waar het niet hoort. Het is een opeenhoping van een grote hoeveelheid plastic en ander afval in grote oceanen. Als er niet voldoende aandacht aan wordt besteed dan zal de plastic soep zich in 2050 verviervoudigd hebben.

WIE HEEFT DE PLASTICSOEP ONTDEKT?

Kapitein Charles Moore heeft in 1997 de plasticsoep ontdekt. Terwijl hij, midden op de Grote Oceaan, aan het varen was zag hij telkens stukjes plastic langs zijn boot drijven. 

VERBOD OP WEGWERP PLASTIC

Vanaf 2024 mogen er in principe geen wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen verkocht worden op festivals, op kantoor en in de horeca, zo zegt de Nederlandse overheid. Met alleen een verbod als deze is het probleem nog niet opgelost. Zo liggen er in de supermarkt nog steeds producten welke per stuk verpakt zijn. Er moet wereldwijd drastisch geïnvesteerd worden in vervulbaar, herbruikbaar en verpakkingsvrije producten. Grote verbruikers zullen hun plastic gebruik drastisch moeten verminderen.

WAT IS DE HUIDIGE ONTWIKKELING?

Om te beginnen is een zeer recente ontwikkeling het statiegeld op kleine flesjes. Hierdoor is het afval van deze producten aanzienlijk verminderd. Welke ontwikkeling zich ook heeft voorgedaan is het vervangen van het plastic van de wattenstaafjes. Deze zijn nu gemaakt van afbreekbaar materiaal. Plastic bestek is vervangen door de bamboe variant en rietjes zijn tegenwoordig van papier. Dit laatste staat overigens zeer ter discussie daar recent incidenten hebben plaatsgevonden met kleinere kinderen die zich verslikken in het losgeraakte papier. Ook bedrijven als HSV spuitgietproducten, spelen hier op deze verduurzaming. 

Al met al zijn het kleine stappen vooruit, maar het doel is hiermee nog lang niet bereikt.

DIERENLEED

Wat hebben de plastic soep en dierenleed met elkaar te maken? Denk aan vogels die verstrikt raken in het plastic of erin stikken. Hetzelfde geldt voor de vissen in de oceaan. En niet te vergeten de planten diep in de zee, de plastic soep blokkeert het zonlicht en juist dat licht hebben de planten zo hard nodig.

Naar schatting belandt er ieder jaar tussen de 19 en 23 miljoen plastic in de oceanen. Dit zijn schrikbarende hoeveelheden. Daarom is bewustwording zo belangrijk. 

 

https://www.hsv-tmp.nl/