Duurzaam Zakelijk
Image default
Industriële goederen en diensten

Gasveren zitten in alledaagse producten

Veel mensen hebben niet direct een beeld bij het woord ‘gasveer’. Wanneer je echter weet wat een gasveer is, zul je ze al snel overal om je heen zien. Wanneer je dit artikel leest en je stoel naar beneden bijstelt bijvoorbeeld is het een gasveer die zorgt dat je langzaam naar beneden gaat. En zet je een zware doos in de kofferbak van je auto, dan voorkomt een tweetal gasveren in de achterklep dat deze met een harde klap dichtvalt.

Wat is een gasveer?

Bijna iedereen van ons komt dus iedere dag met gasveren in aanraking. Maar wat is zo’n gasveer nou precies? Een gasveer is een cilindervormig object met daarin een buisje met gas en een zuiger. Dit gas heeft een dempende werking op de zuiger en fungeert als een soort tegenkracht. Hoe deze tegenkracht precies gebruikt wordt hangt af van het type gasveer. Veruit de meest gebruikte soort is de gasdrukveer. Deze veer is in normale toestand uitgeschoven, waarbij je kracht moet zetten om de veer in te duwen. Hoe verder je de veer induwt, hoe meer je het gas in de bodem van de veer samenperst en hoe zwaarder en langzamer dit induwen dus gaat. Een gastrekveer werkt juist precies andersom; hierbij wordt het gas samengeperst wanneer de veer wordt uitgerekt, en heeft het op dit uitrekken dus een dempende werking.

Hoe vind je de juiste gasveer voor je klus of project?

Gasveren zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Voordat je zomaar een veer in huis haalt is het allereerst belangrijk om te kijken of deze wel in de beoogde ruimte past. Hierbij geldt dat meten weten is. Meet in het geval van een luik of klep bijvoorbeeld eerst op of de ruimte achter de klep wel diep genoeg is om de gasveer in ingeschoven toestand kwijt te kunnen. Lukt dit, open dan de klep en meet de afstand tussen de klep en de opening. Naast de vraag of een gasveer überhaupt past moet je ook rekening houden met de trek- of duwkracht van de veer. Deze kracht wordt uitgedrukt in Newton, en wordt vaak aangegeven door middel van een N met daarachter een vijfer. Zoek je een gasveer voor de achterklep van je auto, dan volstaat een gasveer met een kracht van 500 Newton in veel gevallen. Aanhangers en trailers met zware deuren vereisen vaak gasveren met een kracht van enkele duizenden Newton. Voor een soepele sluiting van ramen en deuren heb je vaak maar enkele tientallen Newton aan kracht nodig.

Blokkeerbare gasveren

De achterklep van een auto of aanhanger heeft in principe maar twee standen; ofwel hij staat helemaal open, ofwel hij klapt helemaal dicht. In sommige situaties is het echter gewenst om een gasveer slechts voor een deel in te kunnen duwen. Het bekendste voorbeeld hiervan is ongetwijfeld de bureaustoel, die in hoogte verstelbaar is. Een bureaustoel werkt hiervoor met een blokkeerbare gasveer. Zulke gasveren beschikken over een ventiel waarmee gas uit de cilinder wordt verplaatst. Wanneer er geen druk meer wordt gezet op de veer zal deze niet verder in- of uitschuiven, en vast komen te staan in de betreffende positie.