Duurzaam Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe dragen zonnepanelen bij aan een duurzame leefomgeving?

Zonnepanelen zijn intussen al een tijdje in opkomst. Vergeleken met een decennium geleden zijn zonnepanelen tegelijkertijd effectiever en goedkoper geworden. Zo is de introductie van de LG zonnepanelen bijvoorbeeld een zeer vooruitstrevend initiatief geweest. Een belangrijke ontwikkeling om toe te werken naar een duurzame leefomgeving. Maar hoe dragen zonnepanelen hier nu eigenlijk aan bij?  

 

Wat doen zonnepanelen precies? 

Een zonnepaneel maakt gebruik van zonne-energie om elektriciteit op te wekken. Deze informatie is in de basis wel bij iedereen bekend. Maar hoe zit het nu meer specifiek? 

 

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn geproduceerd aan de hand van een specifiek materiaal. In de meeste gevallen betreft dit silicium. Dit materiaal geleidt alleen stroom op het moment dat er licht op valt. Begint de zon dus te schijnen op het zonnepaneel? Dan ontstaat er een elektrische stroom. Deze bevindt zich tussen de positieve boven- en negatieve onderkant van de zonnecel. 

 

De positieve effecten op het klimaat

Het uiteindelijk doel van het gebruik van zonnepanelen, is om een duurzame bron van energieopwekking te creëren. Er is dan ook sprake van een aantal positieve effecten op het klimaat: 

  • Geen CO2-uitstoot: Een van de grootste problemen van de huidige tijd, is de sterke, wereldwijde toename in CO2-uitstoot. Het is de hoofdveroorzaker van de opwarming van de aarde. Aangezien zonnepanelen helemaal geen CO2 uitstoten, vormen ze een belangrijk middel om klimaatverandering tegen te gaan. Het is een duurzame bron van energieopwekking. 

  • Geen brandstoffen nodig: Daarbij heb je bij het gebruik van zonnepanelen geen enkele vorm van brandstof nodig. Bijvoorbeeld ook geen biomassa of water. Sommige andere vormen van energieopwekking hebben deze wel nodig. Ze zijn dan weliswaar niet al te vervuilend, maar ze ‘verspillen’ wel bruikbare vormen van brandstof. Ook hier is bij zonnepanelen geen sprake van. 

  • Vervanging fossiele energiebronnen: Misschien nog wel het grootste positieve effect dat het toenemende gebruik van zonnepanelen op het klimaat gaat hebben, is de verminderde behoefte aan fossiele energiebronnen. Deze bronnen van energie zijn de grootste vervuilers. Het kost niet alleen energie om ze te winnen, maar ook de verbranding zorgt voor veel CO2-uitstoot. Bovendien raken ze een keer op en zijn ze dus niet duurzaam. De winning wordt met de dag moeilijker. 

 

Het heeft er alle schijn van dat zonnepanelen een steeds grotere rol gaan spelen wat energieopwekking betreft. Meer en meer is er sprake van een verschuiving naar duurzame energiebronnen. Zeker nu het klimaat de laatste jaren steeds vaker van streek lijkt te zijn. Bij de opwarming van de aarde komen veel negatieve effecten kijken. Van uitbreidende woestijnen en een stijgende zeespiegel tot meer wereldwijde honger. 


Wil je je steentje bijdragen aan een duurzame leefomgeving? Dan is het switchen naar duurzame energiebronnen een mooie eerste stap. Veel mensen hebben intussen al zonnepanelen op het dak liggen. Zeker gezien het financieel ook steeds aantrekkelijker aan het worden is. Bij een partij als ESTG vind je alles terug om ook zelf te ontdekken wat er allemaal mogelijk is op de korte termijn.